Avatar (na fotografiji režiser James Cameron) je pometel s konkurenco, tako pri zaslužku kot pri nezakonitem prenašanju s spleta. Foto: EPA
Avatar (na fotografiji režiser James Cameron) je pometel s konkurenco, tako pri zaslužku kot pri nezakonitem prenašanju s spleta. Foto: EPA

Spletna stran TorrentFreak je objavila seznam desetih filmov, ki so bili letos največkrat nezakonito preneseni s svetovnega spleta.

Drugo mesto priljubljenosti med spletnimi pirati z 11 milijoni prenosov zaseda akcijska komedija Kick-Ass, ki jo je po istoimenskem stripu posnel britanski režiser Matthew Vaughn, produciral pa Brad Pitt. Film je od marčevske svetovne premiere po svetu zaslužil 96 milijonov dolarjev.

Izvor režiserja Christopherja Nolana je na tretjem mestu s skoraj desetimi milijoni prenosov, obenem pa je na zakonit način zaslužil več kot 800 milijonov dolarjev.

Zlovešči otok režiserja Martina Scorseseja z devetimi milijoni prenosov zaseda četrto mesto, blagajniški izkupiček pa znaša 300 milijonov dolarjev.

Bombna misija, dobitnik letošnjega oskarja za najboljši film, režiserke Kathryn Bigelow, je s sedmimi milijoni prenosov uvrščen na deveto mesto, čeprav se je na svetovnem spletu pojavil že leta 2009. Po svetu je Bombna misija zaslužila zgolj 50 milijonov dolarjev.

Celoten seznam je dostopen na strani TorrentFreak, ki podatke zbira na podlagi različnih virov in "torrent" sledilnikov: na petem mestu je Iron Man 2, ki mu sledita Spopad titanov in Zelena cona, na osmem mestu je Sherlock Holmes, na devetem že omenjena Bombna misija, deseterico pa zaokrožuje akcijski triler z Angelino Jolie v glavni vlogi Salt.

Na seznamu je presenetljivo izostal film Alica v čudežni deželi režiserja Tima Burtona, ki je po zadnjih podatkih sicer zaslužil več kot 300 milijonov dolarjev.