Z različnimi projekti je bila Shannen Doherty zaposlena skoraj do samega konca. Še novembra lani je zagnala svoj podkast in komentirala:
Z različnimi projekti je bila Shannen Doherty zaposlena skoraj do samega konca. Še novembra lani je zagnala svoj podkast in komentirala: "Nisem še opravila z življenjem. Nisem še končala z ljubeznijo. Ni še konec z ustvarjanjem. Upam, da še ni konec spreminjanja stvari na bolje. Nisem še pri koncu." Foto: Reuters
"Ko se ti zgodi nekaj takega, kot je rak, izgubiš vse potrpljenje za dramo. Ne maram, kadar ljudje zapravljajo moj čas. Ne maram negativne nastrojenosti." Foto: AP

"S težkim srcem potrjujem, da je umrla igralka Shannen Doherty," je igralkina dolgoletna predstavnica za stike z javnostjo zapisala za revijo People. "V soboto, 13. julija, je po dolgih letih bitke z rakom izgubila boj. Ljubeča sestra, hčerka, teta in prijateljica je umrla v krogu svojih najbližjih, pa tudi svojega psa, Bowieja. Družina prosi za zasebnost, da bodo lahko žalovali v miru."

Shannen Doherty je zaslovela predvsem s kompleksnima likoma v filmski črni komediji Heathers (1988) in v nadaljevanki Beverly Hills 90210: njen sloves v tistem času je zacementiralo intenzivno tabloidno poročanje, ki ji je pripisovalo žolčne spore s kolegicami ter niz ljubezenskih afer in nasilnih incidentov.

Sama je bila na svojo javno podobo na koncu ponosna: videla jo je kot dokaz tega, da se nikoli ni bila pripravljena ukloniti tujim pričakovanjem. "Če "težka" pomeni močna ženska, ki se ne boji postaviti zase, da, potem priznam, da sem težka. Odprta sem za različne ideje, ampak če se mi zameriš, me ne poslušaš in me ne obravnavaš z enakim spoštovanjem, kot bi moškega, boš imel težave z mano," je izjavila že leta 1992.

"Vse življenje sem se počutila nerazumljeno," je izjavila za revijo People leta 2019. "Edina razlika je v tem, da sem zdaj sprijaznjena s tem."

Dekle iz Memphisa, ki je zgodaj izkusilo slavo
Shannen Doherty se je rodila leta 1971 v Memphisu v Tennesseeju; zakonca Doherty sta otroka vzgajala v baptistični veri. Ko je bila Shannen stara šest let, se je družina preselila v Los Angeles, nato pa je podjetje njenega očeta kmalu propadlo; Dohertyjevi so iz lagodnega življenja zdrsnili v stisko.

Za igralsko kariero se je že v otroških letih odločila sama. "To je zraslo čisto na mojem zelniku. Starši me niso nikoli v nič silili, podpirajo me. Čisto vseeno bi jim bilo, tudi če bi bila poklicna nogometašica – enako bi me podpirali in ljubili," je povedala v nekem intervjuju v devetdesetih.

Če "težka" pomeni močna ženska, ki se ne boji postaviti zase, da, potem priznam, da sem težka. Odprta sem za različne ideje, ampak če se mi zameriš, me ne poslušaš in me ne obravnavaš z enakim spoštovanjem, kot bi moškega, boš imel težave z mano.

Shannen Doherty (1992)

Desetletni Shannon je režiser in igralec Michael Landon leta 1982 ponudil vlogo v Mali hišici v preriji – in ji že takrat na srce položil modrost, ki jo je ohranila pred očmi vso kariero. "Tista serija mi je spremenila življenje. Michael Landon je bil tisti, ki mi je rekel: vedno se moraš postaviti zase. Nikoli ne smeš pustiti, da bi hodili po tebi. Biti moraš močna ženska," se je spominjala pozneje.

Po Hišici v preriji je leta 1985 nastopila v najstniški komediji Girls Just Want to Have Fun (s Sarah Jessico Parker in Helen Hunt) in leto pozneje v TV-drami Our House. Leta 1988 je sledila vloga v danes referenčni klasiki Heathers, v kateri je upodobila eno od zlobnih deklet iz naslova. Film v času nastanka ni bil pretirano uspešen, pozneje pa je pridobil status kultnega najstniškega filma.

Leta 1988 je bila strupena Heather Duke v komični srhljivki Heathers, v kateri je med drugim igrala Winona Ryder. V filmu so se mulci borili za prevlado nad šolsko jedilnico, okrog njih pa so se kopičila trupla. Foto: IMDb
Leta 1988 je bila strupena Heather Duke v komični srhljivki Heathers, v kateri je med drugim igrala Winona Ryder. V filmu so se mulci borili za prevlado nad šolsko jedilnico, okrog njih pa so se kopičila trupla. Foto: IMDb

Prav ta vloga pa je pritegnila pozornost njene vrstnice Tori Spelling, ki je Shannon prva omenila producentu – in svojemu očetu – Aaronu Spellingu. Obe dekleti sta bili leta 1990 izbrani za novo serijo o dogodivščinah srednješolcev, Beverly Hills 90210. In drugo je, kot pravijo, zgodovina.

Res se moraš zazreti globoko vase, da se spopadeš z rakom, in takrat najdeš vse, kar si prej globoko zakopala. In odkriješ tudi čudovite stvari. Odkriješ ranljivost, na novo odkriješ svojo vero v ljudi, odkriješ odpuščanje.

Shannen Doherty (2021)

Če je imela serija na začetku še nizko gledanost, pa se je kmalu lotila resnih tematik, ki so zadevale njeno najstniško ciljno občinstvo; razrasla se je v fenomen, ki je v marsičem definiral devetdeseta. The New York Times je seriji pripisal zasluge za vzpostavitev žanra "najstniške žajfnice".

Dekleta so hotela biti "Brenda" ali pa "Kelly"
Doherty je v seriji igrala Brendo Walsh, dekle, ki se je v petično sosesko Beverly Hills priselilo iz Minnesote; z bratom Brandonom (Jason Priestley) se nikoli nista počutila povsem doma med premožnimi mulci. Brenda se je redno zaljubljala v "problematične mulce" in se prepirala z vrstnicami; na koncu druge sezone jo je skrbela nenačrtovana nosečnost.

Serija je postopoma priklenila nase ogromne množice, a Shannen Doherty se je vedno zdelo, da so tabloidi podpihovali in napihovali govorice o sporih na snemanju. Pisali so o njeni vzkipljivosti, izbruhih, pitju in impulzivnosti (to je bilo najbrž povezano s tem, da se je za zelo kratek čas poročila s sinom igralca Georgea Hamiltona, Ashleyjem).

V skladu s televizijskimi tropi devetdesetih je v Beverly Hillsu Kelly (Jennie Garth) utelešala popolno srednješolsko kraljico, Brenda (Shannen Doherty) pa samosvojo upornico. Foto: Reuters
V skladu s televizijskimi tropi devetdesetih je v Beverly Hillsu Kelly (Jennie Garth) utelešala popolno srednješolsko kraljico, Brenda (Shannen Doherty) pa samosvojo upornico. Foto: Reuters
Srednješolci? Ko je dobila vlogo (srednješolke) Brende, je bila Shannon Doherty stara 19 let. Luke Perry (Dylan) jih je štel 23, Ian Ziering (Steve) 26 in Gabrielle Carteris (Andrea) 29. Foto: Reuters
Srednješolci? Ko je dobila vlogo (srednješolke) Brende, je bila Shannon Doherty stara 19 let. Luke Perry (Dylan) jih je štel 23, Ian Ziering (Steve) 26 in Gabrielle Carteris (Andrea) 29. Foto: Reuters

Pod vplivom drame pred in za kamero so oboževalci serije celo ustanavljali klube s paradigmo "Sovražim Brendo". Igralkin staž pri seriji se je iztekel s koncem četrte sezone, leta 1994, po nizu nesoglasij in deloma tudi zaradi njenega kroničnega zamujanja na snemanja. (Leta 2014 je sicer Tori Spelling izjavila, da je svojega očeta prosila, naj Shannen odpusti.)

"V nekem obdobju si prav gotovo nisem želela biti tam. Nesrečna sem bila. Vem, da zveni nenavadno, če rečem, da sem nastopala v uspešnici in služila kup denarja, obenem pa trpela – zvenim, kot da nisem cenila vsega, kar sem imela, kar ni res. Gre samo zato, da se mi je na tisti točki zdelo, da moram žrtvovati preveč," je povedala leta 2000, tik prek dokončnim iztekom serije.

Tudi zdaj že pokojni Aaron Spelling ji je pozneje stopil v bran, češ da njun odnos ni bil nikoli tako kot konflikten, kot so ga hoteli prikazati. "Nekajkrat sva v tem času vsekakor trčila, ampak komu zaboga se pa to ne zgodi? Vse, kar je Shannen naredila, je rumeni tisk prenapihnil do nerazpoznavnosti."

Sloves ji je sledil tudi onkraj poštne kode 90210
Dramatični preobrati so sicer zaznamovali tudi njeno kariero po srednješolski žajfnici. Aaron Spelling ji je leta 1998 zaupal vlogo še v eni od svojih serij, Čarovnice (Charmed); v njej je igrala Prue Halliwell, del trojice sester čarovnic, in celo režirala nekaj epizod. A tudi tokrat je od projekta odkorakala predčasno: izstopila je v tretji sezoni, po takratnem poročanju sodeč zaradi nenehnih nesoglasij s soigralko Alysso Milano. "Na snemanju je bilo preveč drame in premalo delovne vneme," je komentirala takrat. "Stara sem 30 let in v mojem življenju ni več prostora za dramo." Njeno vlogo v Čarovnicah je nato prevzela Rose McGowan.

Z Alysso Milano in Holly Marie Combs v seriji Čarovnice (Charmed); igrale so sestre. Foto: IMDb
Z Alysso Milano in Holly Marie Combs v seriji Čarovnice (Charmed); igrale so sestre. Foto: IMDb

Očitno v tem duhu se je v letih, ki so sledila, raje odločala za manjše vloge. Nastopila je denimo v TV-filmu A Burning Passion: The Margaret Mitchell Story, kjer je upodobila avtorico romana V vrtincu, in v erotični srhljivki Blindfold: Acts of Obsession z Juddom Nelsonom. Režiser Kevin Smith ji je dal vlogi v filmih Mallrats (1995) in Jay and Silent Bob Strike Back (2001).

Ko so Beverly Hills obudili od mrtvih za mlajšo generacijo, je v novem projektu 90210 (2008) celo gostovala kot (zdaj odrasla) Brenda Walsh. Na ta način je hotela simbolično obrniti nov list v svojem življenju. "Da, imam določen sloves. Sem si ga zaslužila? Da, sem. Ampak po nekaj časa se skušaš tega slovesa otresti, ker si pač zdaj drugačna oseba. Zaradi vseh slabih stvari, ki sem jih kdaj naredila, sem se razvila in odrasla," je bila iskrena leta 2010.

Sorodna novica Shannen Doherty razkrila: Imam raka v četrtem stadiju

"Zakaj jaz?"
Žal je moč, ki jo je pridobila v bojnih jarkih zabavne industrije, pozneje še krvavo potrebovala. Raka na dojki so ji prvič diagnosticirali leta 2015 in nato še enkrat leta 2019. Prvič je zbolela prav v obdobju, ko je bila vpletena v ostro sodno bitko z nekdanjim menedžerjem. (Med drugim je svoj menedžment obtožila, da so malomarno ravnali z njenim premoženjem in pustili, da ji je poteklo zdravstveno zavarovanje.) Ko je sodna dokumentacija prišla v javnost, je bila prisiljena razkriti svoje zdravstveno stanje. Leta 2016 je prestala mastektomijo in leta 2017 objavila, da je njena bolezen v remisiji.

Kljub temu se je zavedala, da še ni zunaj nevarnosti. "Vsak član moje družine bolnikov z rakom ve, da bo naslednjih pet let odločilnih. Kar naprej se dogaja, da se bolezen vrne," je zapisala na Instagramu. "Tako da zdaj čakam, čeprav z lažjim srcem."

"Vedno sem bila navajena tega, da sem tista, ki je najpokončnejša in najmočnejša – v tem obdobju pa so se vsi moji zidovi porušili," je povedala o prvem spopadu z rakom. "Imela sem tudi več časa, da sem se pogledala v zrcalo in si rekla: V resnici sem čisto v redu oseba in sem lahko kdaj tudi prijaznejša do sebe."

"Občutek imam, da imam določeno dolžnost v svojem javnem življenju, ki ga ločujem od igralskega življenja ... Dolžnost, da govorim o raku in povem, da smo ljudje z rakom v četrtem stadiju še kako živi in dejavni," je izjavila leta 2021. Foto: Reuters
Sorodna novica Umrl Luke Perry, uporniški Dylan iz nanizanke Beverly Hills 90210

S presunljivo iskrenostjo o boju z rakom
Njeni ranljivost in iskrenost sta dokončno nagnili tehtnico javnega mnenja in po dolgih letih spremenili njeno javno podobo. "Zdaj na družbenih omrežjih dobim malo manj zbadljivih komentarjev in sovražnega govora, kar je lepo. Rak me je oropal vseh mojih obrambnih mehanizmov, tako da ljudje lahko vidijo tudi mojo drugo stran."

Leta 2019 se je rak vrnil. "Definitivno pridejo dnevi, ko se sprašujem: 'Zakaj jaz?' Ampak potem si rečem: 'Zakaj ne jaz? Kdo drug pa?',"je bila iskrena. "Kdo razen mene bi si pa zaslužil to bolezen? Nihče si je ne zasluži."

Sredi boja z boleznijo je Shannen Doherty – tako kot ves svet – utrpela še eno izgubo: leta 2019 je zaradi kapi nenadoma umrl njen dolgoletni prijatelj in nekdanji soigralec Luke Perry. "Ko si z ljudmi deliš izkušnjo, kakršna je bila 90210, te z njimi povezuje prav posebna ljubezen. Pogrešala ga bom vsak dan. Vsako minuto. Vsako sekundo," je zapisala prijatelju v slovo.

Mlada Shannen Doherty okoli leta 1985. Foto: AP
Mlada Shannen Doherty okoli leta 1985. Foto: AP

Priložnostni izlet v resničnostne vode
Po prijateljevi smrti je znova razmislila o vabilu, ki ga je pred tem že zavrnila: ponudili so ji vlogo v napol resničnostnem šovu BH90210 (2019), v katerem se je zbrala prvotna igralska zasedba in ki je trajal eno samo sezono.

"Zdelo se mi je, da je to dobra priložnost, da se mu poklonim," je pojasnila. "Skupaj smo šli na neverjetno potovanje, ki nas je na neki način tudi zacelilo po tem, ko smo izgubili nekoga, ki nam je pomenil neznansko veliko." Nastopila je tudi v epizodi serije Riverdale, s katero so se poslovili od Luka Perryja.

Ta vrnitev pred kamere je bila tudi dokaz, da diagnoza bolezni še ne pomeni nujno konca kariere. "Večino ljudi, ki imajo bolezen v četrtem stadiju, svet nekako odpiše. Vsi sklepajo, da ne moremo delati ali pa vsaj ne s polno zmogljivostjo. In to preprosto ni res," je opozarjala.

Grda ločitev
Po omenjenem kratkem zakonu z Ashleyjem Hamiltonom se je Shannen Doherty leta 2002 poročila z Rickom Salomonom; po manj kot enem letu sta dala zvezo razveljaviti. V tretje se je leta 2011 poročila s fotografom Kurtom Iswarienkom; zahtevek za ločitev od njega je vložila lani. Nekdanjega moža je še pred mesecem dni obtožila, da namerno zavlačuje ločitveni postopek "v upanju, da ne bom živela dovolj dolgo, da bi moral plačati".

Poslanstvo ozaveščanja
V presunljivo iskrenih objavah na Instagramu je Shannen Doherty z javnostjo večkrat delila pravi obraz bolezni. "Je vse lepo? NE, ampak je pa iskreno in upam, da bomo, ker to delim, vsi bolj ozaveščeni in obveščeni o tem, kakšen je rak v resnici. Upam, da bom ljudi spodbudila, da gredo na mamografijo, da redno hodijo na preglede, da izgubijo strah in se spopadejo s tem, kar je pač pred njimi."

Le nekaj tednov po tej objavi je sporočila, da se je rak razširil na njene možgane in pozneje tudi v kosti; objavila je tudi video terapije z obsevanjem. "Očitno je, kako strah me je. Ta strah ... Ta nemir ... Časovnica vsega skupaj ... Tudi tako je lahko videti rak."

Leta 2021 je Shannen Doherty v oddaji Good Morning America povedala, da ji je bolezen pomagala najti notranji mir. "Res se moraš zazreti globoko vase, da se spopadeš z rakom, in takrat najdeš vse, kar si prej globoko zakopala. In odkriješ tudi čudovite stvari. Odkriješ ranljivost, na novo odkriješ svojo vero v ljudi, odkriješ odpuščanje."