Po izletu v drugačne žanrske vode (Pianist, Oliver Twist) se Polanski vrača k žanru, s katerim je začel: politični triler. Foto:
Po izletu v drugačne žanrske vode (Pianist, Oliver Twist) se Polanski vrača k žanru, s katerim je začel: politični triler. Foto:
Robert Harris: The Ghost
Harris v Duhu premierja Adama Langa opisuje kot moža mlahavih prepričanj, ki se veselo udinja nesposobnemu ameriškemu predsedniku, je občutljiv na omembe svojih igralskih izkušenj v mladosti in je poročen z inteligentno žensko, ki 'obožuje njune brezplačne počitnice na Karibih'. Pripovedovalec ni premier, ampak pisatelj, ki ga najamejo, da bi nekdanjemu britanskemu vodji pomagal dokončati njegove spomine, zaplete pa se v vohunsko mrežo in politično spletko.
Roman Polanski
Po besedah odvetnika Herva Temima je 76-letni Polanski v zaporu brezvoljen, potrt, utrujen in nemiren. Foto: Reuters

Novico je javnosti predal britanski romanopisec Robert Harris (Enigma, Archangel, Pompeii, ...), avtor romana The Ghost (2007), ki je predloga za nedokončani projekt Polanskega. Preden mu je življenje iztirila aretacija, je namreč hitel, da bi bil film dokončan dovolj zgodaj, da bi ga lahko februarja že predvajali na berlinskem filmskem festivalu. "Izza zapahov lahko sporoči svoje želje. Mislim, da ne more telefonirati, a ima stik s svetom."

Bo afera film pokopala ali mu priskrbela ogromno pozornosti?
"Druga stvar pa je, kaj si bodo ljudje mislili o filmu. Ne vem, ali se film lahko vzdigne nad okoliščine, v katerih se je znašel režiser. Do skrajnosti bomo preizkusili teorijo, da ni nobena publiciteta slaba publiciteta," je zaskrbljen Harris.

Če je treba komu osvežiti spomin: Polanskega so prejšnji mesec aretirali v Švici; najverjetneje se bo moral v Los Angelesu spoprijeti z obtožnico iz leta 1977, ki ga bremeni nezakonitega spolnega odnosa s 13-letnim dekletom. Režiser Kitajske četrti je leta 1978 v strahu pred (nepravičnim, kot trdijo njegovi odvetniki) sojenjem zapustil ZDA, kamor se od takrat ni vrnil, večino časa je preživel v Franciji. Zdaj njegovi odvetniki napovedujejo, da se bo boril proti izročitvi, kar bi lahko pomenilo še zelo dolgo in birokratsko sodno bitko.

Britanski premier s temno preteklostjo
Harris pravi, da je Polanski montažo filma The Ghost končal prav na dan, ko je bil aretiran. Gre za političen triler o britanskem premierju, Adamu Langu (Pierce Brosnan), ki na nekem otoku piše svojo avtobiografijo. Ko se njegov dolgoletni pomočnik utopi, mu na pomoč pošljejo profesionalnega "ghostwriterja" (torej nekoga, ki naj bi knjigo napisal v njegovem imenu) (Ewan McGregor). Prišlek se hitro zaplete v političen in intimen trikotnik tako z Langovo ženo (Olivia Williams) kot s pomočnico (Kim Cattrall). Poleg tega Langu grozita sodba za vojne zločine in še neka nepojasnjena, temna skrivnost iz preteklosti. V filmu igrajo še Jim Belushi, Robert Pugh in Tom Wilkinson.

"Prava nočna mora je, da bo na dan premiere filma njegov režiser morda za zapahi, ampak s tem se bomo morali spopasti, ko bomo prišli do te točke. Prepričan sem, da bi si želel, da nadaljujemo brez njega - navsezadnje se je s tem projektom ukvarjal zadnji dve leti."