Filmska ekipa s Christopherjem Nolanom na čelu predstavlja film na različnih koncih sveta. 9. avgusta jih čaka premiera na Japonskem. Foto:
Filmska ekipa s Christopherjem Nolanom na čelu predstavlja film na različnih koncih sveta. 9. avgusta jih čaka premiera na Japonskem. Foto:
Vitez teme, Batman
Vitez teme Christian Bale se tokrat spopade z Jokerjem Heathom Ledgerjem. Foto: Kolosej

Film je namreč, potem ko je že osvojil naslov filma, ki mu je v najkrajšem času v ameriških in kanadskih kinematografih uspelo doseči mejo 300 milijonov dolarjev, presegel magično mejo 400 milijonov dolarjev le v pičlih 18 dneh. To pa je manj kot polovica časa, ki ga je za enako vsoto potreboval Shrek 2. Predhodni nosilec tega rekorda je namreč za tolikšno vsoto leta 2004 potreboval 43 dni.

Vitez teme je v Severni Ameriki in Kanadi že tri konce tedna zapored na prvem mestu gledanosti; od petka do sobote pa je v blaganje prinesel nakaj manj kot 43 milijonov. Pričakujejo, da bo film k že tako visoki vsoti dodal še najmanj 100 milijonov le v ZDA in tako prehitel drugi najbolj donosen film vseh časov, Vojno zvezd iz leta 1977, ki se je na to mesto povzpela z zaslužkom 461 milijonov dolarjev.

Nepotopljivi Titanik?
Edini film, ki je pred Vojno zvezd, pa je seveda Titanik, ki je leta 1997 postal edini film (do zdaj?), ki mu je uspelo preseči magičnih 500 milijonov - in to za 101 milijon. Vsi se torej sprašujejo, če bo Vitez teme uspel preseči Titanikov 601 milijon, hkrati pa se zdi, da ostaja romantična zgodba z Leonardom DiCapriem in Kate Winslet trdno zasidrana.

Preseči tako uspešen film, kot je Titanik, pa ni ravno mačji kašelj. Tovrsten uspeh naj bi se zgodil zelo redko, poleg tega pa je precej težko iz 500 milijov preskočiti na 600. Vendar pa že dejstvo, da se govori o možnosti, da bi Vitez teme lahko zasedel prvo mesto na lestvici filmskih zaslužkov, govori filmu v prid.

Daleč pred vsemi naštetimi pa je še vedno film V vrtincu iz leta 1939, ki je nastal po obseženem romanu Margaret Mitchell, izdanem le tri leta prej. Film je glede na inflacijo z današnjega vidika zaslužil malo manj kot milijardo in pol.

Boljši kot predhodnik
Vitez teme je po ocenah studia Warner Bros v Severni Ameriki že v prvih šestih dneh predvajanja zaslužil več, kot je med celotnim predvajanjem prinesel njegov predhodnik Batman: Na začetku. Mnogi pa se seveda sprašujejo, koliko je k uspehu filma pripomogla nesrečna smrt Heatha Ledgerja.