Heatha Ledgerja naj bi prav vloga psihopatskega zločinca Jokerja potisnila v psihološko stisko. Kritiki in ekipa novega Batmana njegovega izdelka kar ne morejo prehvaliti. Foto: Kolosej
Heatha Ledgerja naj bi prav vloga psihopatskega zločinca Jokerja potisnila v psihološko stisko. Kritiki in ekipa novega Batmana njegovega izdelka kar ne morejo prehvaliti. Foto: Kolosej
Vitez teme
Bruce Wayne (Christian Bale): podnevi čisto običajen milijonar, ponoči rešitelj Gothama v netopirski preobleki. Foto: Kolosej

Viteza teme, novi film o Batmanu so začeli predvajati v slovenskih kinematografih. Film se je na spletni strani IMDb (The Internet Movie Database) že povzpel na vrh lestvice najboljših filmov vseh časov po oceni uporabnikov. S povprečno oceno 9,4 na lestvici IMDb je akcijski triler kmalu po svetovni premieri prepričljivo prehitel celo klasike, kot so Boter (povprečna ocena 9,1), Kaznilnica odrešitve (9,1), Boter 2 (9,0), Dober, grd, hudoben, (8,9), Šund (8,9), Schindlerjev seznam (8,8) in Let nad kukavičjim gnezdom (8,8).

Zveneča igralska zasedba pod Nolanovo taktirko
V filmu britanskega režiserja Christopherja Nolana (Memento, Insomnia, Skrivnostna sled), ki se je tokrat drugič spopadel s tematiko stripovskega junaka v netopirski preobleki, igrajo Christian Bale v naslovni vlogi poslovneža Brucea Wayna, ki je hkrati superjunak Batman; Michael Caine kot butler Alfred Pennyworth; Heath Ledger kot zlovešči Joker; Gary Oldman kot poročnik James Gordon; Aaron Eckhart kot dvolični okrožni tožilec Harvey Dent; Maggie Gyllenhaal kot Rachel Dawes (v vlogi je nasledila Katie Holmes) in Morgan Freeman kot Lucius Fox, upravitelj Waynovega podjetja.

Odlični Batman s prestola vrgel Spider-Mana
Že začetek predvajanja filma Vitez teme v ZDA je podrl tudi vse blagajniške rekorde. Film studia Warner Bros. Pictures je v prvem koncu tedna prikazovanja prinesel rekordnih 155.340.000 dolarjev zaslužka, kar je najdonosnejši začetek prikazovanja filma v zgodovini. Doslej je ta častni naziv pripadal filmu Spider-Man 3, katerega začetek je leta 2007 prinesel 151 milijonov dolarjev.

Posthumni oskar za Ledgerja?
Med vzroki za neverjetni uspeh Viteza teme mediji poleg odlične filmske ekipe in inovativnih pristopov navajajo tudi skrivnostno smrt Heatha Ledgerja - januarja je umrl zaradi prevelikega odmerka tablet, star 28 let -, ki je v filmu menda tako nepozabno odigral Jokerja, da se že šušlja tudi o možnosti posthumnega oskarja. Pred njim je blaznega zločinca upodobil legendarni Jack Nicholson, kar je mlademu igralcu zagotovo še otežilo delo. Menda naj bi ga prav ta vloga - pred njo naj bi ga svaril tudi sam Nicholson - pahnila v hudo psihološko stisko, ki je na koncu pripeljala do njegove prezgodnje tragične smrti.

Iz tujine menda poročajo o bučnih aplavzih v kinodvoranah po koncu filma, so še sporočili iz distribucijske hiše Blitz film.

A. K.