Jasmine je bila prva nebela princesa v Disneyjevi seriji. Foto:
Jasmine je bila prva nebela princesa v Disneyjevi seriji. Foto:
Mulan je v kinematografe prispela s Kitajskega.

Glavna avtorja filma John Musker in Ron Clements bosta deklico Maddy postavila v francosko četrt New Orleansa, zgodbo o ljubezni in odkritjih pa bodo dopolnjevali še pojoči krokodil, za katerega bo glasbo zložil Randy Newman, in različni uroki vuduja, napovedujejo pri Walt Disneyju, kjer več podrobnosti o vsebini niso izdali.

Povedali pa so, da bodo prizori iz Žabje princese narisani na roke, ne ustvarjeni s pomočjo računalniške animacije, ki se je uveljavila v zadnjih letih. Tako je Walt Disney tudi konkretno začel uresničevati svoj poziv k vrnitvi k tradicionalni animaciji, zaradi katere je studio postal svetovno znan.

Visoka družba Disneyjevih princes
Disney je prvo nebelo junakinjo v svoje filme vpeljal leta 1992, ko je v Aladinu nastopila Jasmine z Bližnega vzhoda. Tri leta pozneje ji je sledila indijanska princesa Pocahontas, Mulan pa je s Kitajskega v ameriške kinematografe prispela leta 1998. Visoko družbo lepih princes ob njih sestavljajo še Pepelka, Trnuljčica, Sneguljčica (s sedmimi palčki), Lepotica (in zver) in Mala morska deklica.

Vse junakinje je pospremil tudi s številnimi izdelki, ki so reklamirali princese. Deklicam, starim od tri do osem let, so bile namenjene igrače, knjige, oblačila, pohištvo in drugi izdelki, na katerih so bile naslikane podobe junakinj iz risank, ki so prej živele tudi že v pravljicah.

Pecola bi imela "primerno" igračo
Zdaj so svojo veliko junakinjo, s katero se bodo lahko poistovetile, dobile tudi temnopolte deklice. Prav na pomanjkanje temnopoltih junakinj oz. rasizem je v svojem romanu Najbolj modre oči, izdanem leta 1970, opozorila tudi Toni Morrison. Mlada temnopolta deklica Pecola, ki jo spolno nadleguje njen oče, si od vsega namreč najbolj želi modre oči, kot jih ima njena punčka, njeno željo pa izrabijo tudi drugi.