Iz filma. Foto: Televizija Slovenija
Iz filma. Foto: Televizija Slovenija

Priredili so jih januarja 1945 v osvobojenem Cerknem. Tekmovalo je več kot 40 partizanov, dogodek si je ogledalo več kot tisoč ljudi. Kot pravita glavna ustvarjalca filma, gre predvsem za zgodbo o pogumu ter silni želji po svobodi in miru.

V treh disciplinah: veleslalomu, skokih in patruljnem teku
Tekmovalci so se na Partizanskih smučinah januarja 1945 v Cerknem pomerili v treh disciplinah: veleslalomu, skokih in patruljnem teku. In to v nevarnem, negotovem vojnem času.

Šlo je za izjemen dogodek, je poudaril eden od pobudnikov za nastanek filma, polkovnik Miha Butara: "Te partizanske smučine so v tistem času odigrale neverjetno pozitivno vlogo v smislu spodbujanja partizanskih borcev k nadaljnjemu boju za osvoboditev domovine." S tem se strinja tudi snemalec in producent filma Matjaž Mrak. "Takšen dogodek definitivno mora biti dokumentiran tudi na filmskem traku," pravi.

Prikazano je dragoceno slikovno gradivo in dokumenti
Film je začel nastajati pred štirimi leti, takrat brez zagotovljenih virov financiranja. S soustvarjalcem Dušanom Moravcem jima je uspelo posneti pripoved zadnjih dveh takrat še živečih udeležencev tekmovanja. "In če bi čakali skozi proces na financiranje, potem teh posnetkov ne bi bilo. Pa so izjemne pomembni za film."

V filmu je poleg pripovedi prič in strokovnjakov s področja vojskovanja na smučeh prikazano tudi dragoceno slikovno gradivo in dokumenti, med drugim poziv partizanskim enotam k udeležbi na tekmovanju. Scenarist in režiser Dušan Moravec pravi: "Meni je bilo to nekaj izjemnega, ko vidiš tako stvar in jo primeš v roko, v filmu pokažemo na takšen način, kot je treba."

Na smučišču Cerkno vsako leto pripravijo prireditev
V filmu so poudarjene vrednote, kot so svoboda, mir in pogum. "Sam film je zastavljen tako, da je predvsem verodostojen, da se pove, kaj se je takrat dogajalo, kdo je bil na kateri strani, in da je jasna ena stvar – Slovenijo in širšo okolico so osvobodili partizani s pomočjo zaveznikov."
V spomin na Partizanske smučine, izvedene pred 77 leti, na smučišču Cerkno vsako leto pripravijo prireditev.

Dolgoletni predsednik organizacijskega odbora, polkovnik Miha Butara, je dejal: "Male partizanske olimpijade ali pa vojaške olimpijade v vojnih razmerah ni imela nobena država na svetu, nobena vojska na svetu. In to je imela slovenska partizanska vojska in na to moramo biti ponosni."

Tokrat je prijavljenih kar 210 tekmovalcev
Spominsko tekmovanje bodo pripravili tudi to soboto, seveda ob upoštevanju vseh epidemioloških ukrepov. Tokrat je prijavljenih kar 210 tekmovalcev. "V vsakem primeru je ta številka očarljiva, če lahko uporabim ta izraz."

In tudi to dejstvo ga navdaja z optimizmom, da spomin na partizanske smučine ne bo zbledel.

Partizanske smučine Cerkno 45, dokumentarni film