Foto:
Foto:
Scorsese je tudi s filmom The Aviator ostal praznih rok.
Najboljši dokumentarni film po izboru režiserjev DGA-ja.
Nagrado je prejela tudi oddaja Genius: A Night For Ray Charles.
Pokazatelj za oskarje.

Eastwood je ob podelitvi nagrad v Los Angelesu dejal, da je zelo presenečen in vesel nagrade. 74-letni igralec in režiser je v boju za prestižno nagrado za izredni dosežek pri režiji celovečernega filma v letu 2004 premagal Martina Scorseseja (The Aviator), Marca Fosterja (V iskanju dežele Nije), Taylorja Hackforda (Ray) in Alexandra Payna (Stranpota).

Scorsese šestkrat spregledan
Martin Scorsese je bil za to nagrado nominiran že šestič, vendar pa je znova ostal praznih rok. Leta 2003 mu je združenje, kljub dejstvu, da še ni prejel njegove nagrade za najboljšega režiserja, podelilo nagrado za življenjsko delo.

Clint Eastwood je sicer slast zmage že okusil leta 1992, ko je nagrado prejel za film Neoproščeno. Med nominiranci DGA-ja je bil že tudi Hackford (1992; Častnik in gentelman), Payne in Foster pa sta bila v "klubu" petih izbrancev prvič.

Zgodba o nomadih
Nagrado za najboljši dokumentarec sta prejela Byambasuren Davaa in Luigi Falorni za nemško-mongolski dokumentarni film The Story of the Weeping Camel, ki pripoveduje zgodbo o nomadskem življenju v puščavi Gobi.

Najboljši tv-režiser: Joe Sargent
Za najboljšo televizijsko režijo je nagrado prejel Joe Sargent (Something the Lord Made), med nominiranci pa je bil tudi Christopher Reeve (za The Brooke Ellison Story), poleg njega pa še Robert Altman (Tanner on Tanner), Stephen Hopkins (The Life and Death of Peter Sellers) in Lloyd Kramer (Mitch Alborn's The Five People You Meet in Heaven).

Druge nagrade televizijske režije
Nagrado za najboljšo režijo dramske serije je prejel Walter Hill za Pilot Deadwod (HBO), nagrado za režijo komične serije je prejel Timothy M. Van Patten za Seks v mestu (HBO), priznanje za najboljšo režijo glasbene oddaje je odnesel Bruce Gowers za Genius: A Night For Ray Charles (CBS), najboljšo otroško oddajo je zasnoval Stuart Gillard (Going to the Mat; Disney Channel), najboljšo limonado - CBS-ovo Guiding Light - je posnel Bruce Barry, pri režiji oglasov pa se je po mnenju žirije najbolje odrezal Noam Murro.

Priznanje odličnosti
Nagrado, ki se imenuje po Franklinu J. Schaffnerju, je za dosežke v svoji karieri prejel Stanley M. Faer, nagrado Frank Capra je domov odnesel Herb Adelman, DGA-jevo predsedniško nagrado je prejel Gilbert Cates, nagrado združenja za večstransko delo pa je prejel Stephen McPherson.

Ogrevanje za oskarje
Letos že 57. slovesnost je potekala v hotelu Beverly Hilton. Podobno kot pri zlatih globusih tudi nagrade režiserskega združenja (DGA) veljajo za dobrega pokazatelja favoritov za oskarje, saj jih je med dosedanjimi 56 dobitniki nagrade DGA-ja za režijo nato na oskarjih slavilo kar 50.

Tudi nominiranci v obeh kategorijah so skoraj identični, edina razlika med izbiro DGA-ja in ameriške akademije znanosti in umetnosti gibljivih slik je v tem, da je za oskarja nominiran britanski režiser Mike Leigh (Vera Drake), medtem ko so ameriški režiserji izbrali Marca Fosterja.