Foto:
Foto:
Hilary in Leonardo domov nista odšla praznih rok.
Globusa se je razveselil tudi Jamie Foxx.
Prišel, videl, zmagal. Tudi na oskarjih? Clint Eastwood, na sliki z ženo Dino.
Robin Williams si je privoščil terminatorja.
Tudi prikupna Teri Hatcher ima enega ...
Ustvarjalci tv-filma The Life and Death of Peter Sellers.
Na rdeči preprogi je bila tudi Sarah Ferguson, vojvodinja yorška.

Na 62. podelitvi prestižnih filmskih nagrad je tri zlate globuse prejel The Aviator (film, najboljši glavni igralec, najboljša glasba), s po dvema pa mu sledijo Eastwoodov Million Dolar Baby, Sideways Alexandra Paina in Closer Mika Nicholsa.


Vabimo vas, da mnenje o nagrajencih in nagradah izrazite na našem forumu.

Najboljša sta DiCaprio in Swankova
Zlati globus za najboljšega igralca je odnesel Leonardo DiCaprio (The Aviator), najboljša igralka pa je postala Hilary Swank (Million Dollar Baby). Na podelitvi se je Hilary Swank zahvalila vsem, ki so ji pomagali pri snemanju filma, ki jo je po njenem mnenju "prikazal kot prvakinjo." Še posebej je poudarila užitek sodelovati s Clintom Eastwoodom, ki pri 75 letih ne kaže nobenih znakov popuščanja. DiCaprio pa je Scorseseja označil za enega največjih imen sveta filma vseh časov. Brez nagrade sta tako domov odšli favoritki mnogih, Imelda Staunton (Vera Drake) in Kate Winslet (Večno sonce brezmadežnega uma).

Foxx verjame vase
Nagrado za najboljši tujejezični film je prejel španski film Mar Adentro (Morje znotraj), ki je nastal v režiji Alejandra Amenabarja. Sideways je bil razglašen za najboljšo komedijo oziroma muzikal, najboljša igralca v tej kategoriji pa sta postala Jamie Foxx (Ray) in Annette Bening (Being Julia). Jamie Foxx se je v svojem zahvalnem govoru med drugim spomnil tudi svoje babice, ki ga je vedno spodbujala, naj verjame vase.

Closer - presenečenje večera?
Zlata globusa za najboljša stranska igralca sta pripadla igralcema iz filma Closer, Natalie Portman in Clivu Ownu. To je bilo verjetno največje presenečenje večera, saj je le malokdo pričakoval, da bo film, ki pripoveduje o dveh parih, v katerih se partnerja varata, odnesel kar dve nagradi. Natalie Portman je zaradi presenečenja ostala brez besed in dejala, da nagrade res ni pričakovala.

Williams napovedal apokalipso
Nagrado, ki se imenuje po Cecilu B. DeMillu, podeljujejo pa jo za posebne dosežke na področju zabave, je na slovesnosti v Los Angelesu prejel Robin Williams. Nagrado je posvetil igralcu Christopherju Reevu - Supermanu, ki je umrl lani. Williams se je v svojem govoru pošalil tudi na račun navzočih. "Ko so na istem odru William Shatner, Prince, Puff Daddy in Mick Jagger, je to zanesljiv znak apokalipse." V nadaljevanju se je še pošalil glede avstrijskega naglasa Arnolda Schwarzeneggerja in ga imenoval "veliki Američan". Robin Williams je sicer prestižno nagrado do zdaj prejel že petkrat, za zlati globus pa je bil nominiran enajstkrat.

Najboljši scenarij - Sideways
Kipec, ki so ga podelili za najboljši scenarij, si bosta delila Alexander Payne in Jim Taylor (Sideways), za najboljšo izvirno pesem so izbrali Old Habits Die Hard (Alfie), nagrado za najboljšo filmsko glasbo pa je prejel Howard Shore (The Aviator).

Najboljši na televiziji so ...
Za najboljšo televizijsko dramsko oddajo so razglasili Nip/Tuck, v isti kategoriji pa sta priznanje za najboljša igralca prejela tudi Mariska Hargitay (Law & Order: Special Victims Unit) in Ian McShane (Deadwood). Za najboljšo humoristično oddajo je obveljala Desperate Housewives, v kateri igra tudi najboljša igralka v tej kategoriji - Teri Hatcher, najboljši igralec pa je Jason Bateman.

The Life and Death of Peter Sellers
Zlati globus za najboljši televizijski film ali miniserijo so prejeli ustvarjalci filma The Life and Death of Peter Sellers. Film, ki je nastal na podlagi knjige Rogerja Lewisa, je režiral Stephen Hopkins, scenarij pa sta po tej predlogi napisala Christopher Markus in Stephen McFeely. Najboljša igralca v omenjeni kategoriji pa sta Glenn Close (The Lion in the Winter) in Geoffrey Rush (The Life and Death of Peter Sellers).

Podelili so tudi zlata globusa za najboljša stranska igralca, ki smo ju lahko gledali na malih zaslonih. To sta Anjelica Houston (Iron Jawed Angels) in William Shatner (Boston Legal).

Vrsta znanih imen
Tudi letos je podelitev pritegnila mnoge znane obraze. Tako je bilo v hotelu Beverly Hilton v Los Angelesu mogoče videti tudi na primer vojvodinjo yorško Sarah Ferguson in terminatorja Arnolda Schwarzeneggerja, ki je svojemu velikemu prijatelju Eastwoodu gotovo čestital iz srca.