Zgodba poteka opisuje čas slovenskega predsedovanja EU-ju, zaradi česar je v Ljubljani veliko tujcev. Z enim izmed teh, nekim politikom, se glavni lik filma - Aleksandra (Nina Ivanišin), ki skuša posojilo za stanovanje odplačati s pomočjo prostitucije, sestane v hotelu, a še preden se kaj zgodi, njena stranka doživi infarkt. Foto: Spletna stran filma
Zgodba poteka opisuje čas slovenskega predsedovanja EU-ju, zaradi česar je v Ljubljani veliko tujcev. Z enim izmed teh, nekim politikom, se glavni lik filma - Aleksandra (Nina Ivanišin), ki skuša posojilo za stanovanje odplačati s pomočjo prostitucije, sestane v hotelu, a še preden se kaj zgodi, njena stranka doživi infarkt. Foto: Spletna stran filma
Toronto je v preteklih treh letih predstavil mnogo celovečernih in dokumentarnih filmov na temo vojne v Iraku, preteklih in ravnokar trajajočih spopadov v Afriki, Združenih držav v obdobju Busheve administracije, tako da je imel festival močno politično konotacijo.
Toronto je v preteklih treh letih predstavil celo vrsto celovečernih in dokumentarnih filmov na temo vojne v Iraku, preteklih in potekajočih spopadov v Afriki, Združenih držav v času Busheve administracije, tako da je imel festival močno politično konotacijo. Foto: EPA
Festival v Torontu se je v preteklih letih pogosto izkazal za verodostojen lakmusov papir oskarjem, ki mu sledijo. Lani je glavno nagrado prejel Revni milijonar, ki je nato prejel osem oskarjev. Foto: EPA

Festival, ki bo potekal med 10. in 19. septembrom, bo v četrtek odprl britanski film "Creation" Jona Amiela, kritična biografija očeta teorije o evoluciji Charlesa Darwina. V desetih dneh bo mogoče videti 270 celovečernih in 64 kratkih filmov. Pričakujejo 500 večjih in manjših zvezdnikov, francoskega rokerja Johnnyja Hallydaya, špansko igralko Penelope Cruz, hollywoodske igralce Matta Damona, Nicolasa Cagea, Natalie Portman in Michaela Douglasa. Slovensko pa bodo prikazali v ScotiaBank Theatru.

Adolescenten prehod
Selektor festivala Dimitri Eipides je film napovedal z besedami: "Debitantki Nini Ivanišin je uspelo tako avtentično odigrati angela iz pekla, da jo bo katera koli druga igralka težko presegla." Pri tem pa dodal, da je Damjan Kozole izrazito alegorično uporabil osebno zgodbo za raziskovanje širših ideoloških razsežnosti. "Prehod iz adolescence v zrelost je enako težak za Slovenko kot za Slovenijo. Najosupljiveje je pravzaprav to, kako je režiserju uspelo, da obe protagonistki - Slovenka in Slovenija - vseskozi ohranita svoje dostojanstvo."

O filmu pa so predstavitveni članek z naslovom Čezcelinska vročica: Slovenka napisali tudi v ameriški reviji Variety, kjer so predstavili vse evropske filme, gostujoče na festivalu v Torontu.

Septembrske poti Slovenko vodijo še na festivale v Reykjaviku in Montrealu, v domače kinodvorane pa prihaja 1. oktobra. Oktobra pa festivalsko pot nadaljuje v Londonu, Pusanu (azijska premiera), Varšavi, Valencii in Solunu.

Recesija na platnu ...
Ne glede na zvezdniška imena pa prireditelji letos napovedujejo manj šampanjca in blišča kot pretekla leta, saj kot pravijo organizatorji, recesija vpliva tudi na 34. izdajo festivala (TIFF). Na stotine sprejemov in drugih družabnih dogodkov, ki morajo po definiciji spremljati ta največji filmski festival na severnoameriški celini, bo letos torej potekalo v nekoliko osiromašeni različici. Festival je namreč deležen nižjih prispevkov sponzorjev. Celo na filmskih platnih je toliko apokaliptičnih vizij, kot jih že dolgo nismo videli.

Na program je tako uvrščen film Cesta, priredba knjige, za katero je Cormac McCarthy prejel Pulitzerjevo nagrado. Viggo Mortensen in Charlize Theron v filmu odkrivata svet po koncu jedrske vojne. Podobno velja za Les Derniers Jours du Monde (Poslednji dnevi sveta) francoskih bratov Arnauda in Jean-Marieja Larrieuja, dokumentarec Collapse (Kolaps) pa pripoveduje, kako je novinar Michael Ruppert napovedal krizo v elektronskem pismu From the Wilderness (Iz divjine).

... in v dvoranah
Neposredno s krizo navdahnjeni filmi pa so Up in the Air Jasona Reitmana z Georgeem Clooneyjem, The Joneses Derricka Bortea z Demi Moore in Davidom Duchovnyjem in The Informant Stevena Soderbergha z Mattom Damonom. V tem duhu bo tudi slavni Michael Moore predstavil dokumentarec Capitalism: A Love Story, ki je vzbudil pozornost že na pravkar trajajočem festivalu v Benetkah.

Nagrajenca na festivalu v Torontu ne določa žirija, temveč zanj glasuje občinstvo, ki se ja lani odločilo za Revnega milijonarja, ki je nato prejel osem oskarjev.