Dežela nomadov v režiji Chloe Zhao. Foto: IMDb
Dežela nomadov v režiji Chloe Zhao. Foto: IMDb

Direktorica festivala Tricia Tuttle kljub vsemu goji upanje. Priznava pa, da bi lahko epidemija za vedno spremenila svet filma, njene besede povzema The Guardian.

Tricia Tuttle vodi festival od leta 2018, a ima tokratni po njenih besedah večji simbolni pomen prav zaradi vpliva epidemije. V nevarnosti je veliko število delovnih mest v filmski industriji, poleg tega pa še studii premiere pričakovanih uspešnic prestavljajo na prihodnje leto ali celo leto 2022.

Sorodna novica Kinematografi Regal začasno zapirajo svoja vrata

"Mislim, da se ne bomo vrnili v prejšnje stanje"
Letošnji BFI, ki se začne danes, bo potekal v okrnjeni izvedbi in z digitalnimi vstopnicami. Festival, ki ga pri Britanskem filmskem institutu (BFI) organizirajo že več kot 60 let, običajno predstavi 300 filmov in dokumentarcev, posnetih v 50 državah. Letos bo na sporedu 60 celovečercev, od tega jih bodo 54 predvajali na festivalski platformi pretočnih vsebin BFI Player.

Sorodna novica Premiera nove bondiade preložena še četrtič, tokrat na april 2021

Med pripravami so se še posebej osredotočili na spletno dostopnost vsebin, te bodo imele pomembno vlogo tudi v prihodnjih izvedbah, pravi direktorica. "Mislim, da se ne bomo vrnili v prejšnje stanje, a je obisk kinematografov zelo pomemben," je povedala.

Rdeče preproge ne bo
Tako kot na septembrskem filmskem festivalu v Benetkah tudi tokrat ne bo prisotnih veliko tujih ustvarjalcev. Tisti, ki bodo, bodo smeli le "pomahati z odra". Rdeče preproge ne bo. Režiserji in igralci so posneli kratke uvode in v videih odgovarjali na vprašanja, njihove posnetke pa bodo predvajali pred in po projekcijah filmov.

Festival danes odpira Mangrove Steva McQueena. Tricia Tuttle trdi, da ima film Mangrove v času gibanja Temnopolta življenja štejejo in ob mednarodnih protestih "večji pomen kot kadar koli prej". Po njenih besedah mora BFI bolj podpreti temnopolte britanske filmske ustvarjalce, a za to se mora potruditi tudi celotna filmska industrija.

Festival danes odpira film Mangrove Steva McQueena. Foto: Reuters
Festival danes odpira film Mangrove Steva McQueena. Foto: Reuters

Med filmi v programu so tudi celovečerni prvenec Regine King One Night in Miami, dobitnik beneškega zlatega leva Dežela nomadov v režiji Chloe Zhao, begunska drama Limbo režiserja Bena Sharrocka in McQueenov Lovers Rock. Zaključni festivalski film bo Ammonite, v katerem nastopata Kate Winslet in Saoirse Ronan v režiji Francisa Leeja.

Dvotedenski filmski festival BFI se bo letos zaključil 18. oktobra.