Iz dokumentarca Bogovi Molenbeeka. Foto: IMDb
Iz dokumentarca Bogovi Molenbeeka. Foto: IMDb

Zagrebdox so letos zaradi epidemije covida-19 prestavili z marca na oktober. Skupno bodo prikazali približno 50 naslovov svetovne produkcije dokumentarnega filma, med njimi je šestnajst filmov v mednarodni konkurenci in štirinajst v regionalni. Retrospektivo posvečajo britanski režiserki Lucy Walker.

V regionalni konkurenci se bo za festivalsko nagrado zlati pečat potegoval tudi dokumentarec Hči Camorre slovenskega režiserja Siniše Gačića.

Sorodna novica Zgodba Cristine Pinte: "Hči camorre za vedno ostane hči camorre"

V regionalnem programu bo Gačićev dokumentarec s filmi iz Avstrije, Bosne in Hercegovine, Hrvaške, Madžarske, Makedonije in Romunije. Organizatorji Zagrebdoxa so poudarili, da se na festival vrača režiserka Jasmila Žbanić s filmom V zraku, izpovedjo njenega soproga Damirja, s katerim sta se spoznala v zaklonišču med obleganjem Sarajeva.

Otvoritveni film Bogovi Molenbeeka velja za enega najbolj izpostavljenih naslovov na letošnjem Zagrebdoxu. V mednarodni konkurenci je še Odvetnica. Film spremlja izraelsko odvetnico Leo Tsemel, ki se že več kot pol stoletja angažira ob politično občutljivih primerih, še posebej ko gre za Palestince, piše na spletni strani festivala.

Med drugim so izpostavili tudi litovski film z angleškim naslovom Exemplary Behaviour režiserjev Audriusa Mickevičiusa in Nerijusa Mileriusa. Nagrajenec festivala dokumentarnih filmov v Leipzigu pripoveduje o kriminalcih v Vilni, ki so obsojeni na dosmrtno ječo. Nagrajenec številnih festivalov je tudi Midnight Family ameriškega režiserja Luka Lorentzena. Spremljal je družino, ki se preživlja z zasebnim rešilnim vozilom v Ciudadu de Mexicu.

Sorodna novica Avtoportret: 56 sekund s Sinišo Gačićem

Na sporedu tudi kandidat za oskarja
V mednarodni konkurenci bodo prikazali tudi dokumentarec In a Whisper režiserk Heidi Hassan in Patricie Perez Fernandez, ki pripovedujeta svoji emigrantski zgodbi, le-ti pa sta prepleteni z njunim odraščanjem na Kubi. Na sporedu bo tudi kandidat za oskarja The Cave sirskega režiserja Ferasa Fayyada o podzemni bolnišnici, ki je bila znana pod imenom Jama.

Festival se bo odvijal do 11. oktobra.