Leta 2001 je bil Soderbergh prvi režiser po 62 letih z dvema filmoma v boju za oskarja za najboljšo režijo (Traffic in Erin Brokovich) ter sploh prvi v zgodovini, ki je nato za enega od obeh zlati kipec tudi dobil. Foto: EPA
Leta 2001 je bil Soderbergh prvi režiser po 62 letih z dvema filmoma v boju za oskarja za najboljšo režijo (Traffic in Erin Brokovich) ter sploh prvi v zgodovini, ki je nato za enega od obeh zlati kipec tudi dobil. Foto: EPA
Gwyneth Paltrow
V filmu Contagion bo Gwyneth Paltrow 'pacientka nič', s katero se začne širiti okužba. Foto: EPA

Soderbergh (Traffic, Oceanovih 11, Erin Brokovich) se je projekta lotil lani, v obdobju, ko je režiral predstavo za Sydney Theatre Company, gledališče, katerega umetniški vodji sta Blanchettova in Upton. Igralsko zasedbo te predstave (Tot Mom) je "mimogrede" uporabil še pri snemanju improviziranega filma The Last Time I Saw Michael Gregg. Gre za komedijo o gledališki skupini, ki se trudi na oder postaviti dramo Čehova Tri sestre, a jih med vajami doleti ena nezgoda za drugo.

Soderbergh, ki medtem v Dublinu snema naslednji film, je grobo različico filma že poslal v Sydney - in zvezdniški par je menda navdušen. "Čudovito, da so igralci dobili priložnost za delo z enim izmed velikih mojstrov," je Blanchettova izjavila za Sydney Morning Herald. "Vidi se, da so pri delu vsi uživali in da je bila to idealna protiutež napornim pripravam na predstavo."

Rhys Muldoon, ki ima v filmu glavno moško vlogo, se je potrudil izpostaviti, da je njegov lik vendarle vse prej kot portret Andrewa Uptona: "Moj tip je precej jezen človek in Andrew to vsekakor ni. Obenem tudi skuša spati z vsako žensko, ki jo lahko dobi, in to prav tako ni Andrew." Ko bo film zares končan, ga bodo najverjetneje predvajali v okviru filmskega festivala v Sydneyu.

Še en smrtonosni virus ...
Filmsko javnost pa ta hip bolj kot "stranski projekt" zanima Soderbergov naslednji veliki met: leta 2011 prihaja njegov film o izbruhu epidemije, Contagion, za katerega je na "kup zbobnal" enciklopedijo velikih igralskih imen, denimo Matta Damona, Juda Lawa, Kate Winslet, Gwyneth Paltrow, Marion Cotillard in Laurenca Fishbourna. Scott Z. Burns (Bournov ultimat, The Informant) je napisal scenarij o treh potnikih na letalu, na katerem se razširi skrivnostna okužba, ki se kmalu raznese po vsej državi. Medtem ko javnost grabi panika, anonimni blogar in teoretik zarote (Jude Law) z ugibanjem o naravi in poreklu virusa še podpihuje naraščajočo histerijo, raziskovalca Centra za nadzor bolezni (CDC) (Laurence Fishbourne in Kate Winslet) pa skušata ugotoviti, s čim imata sploh opravka.

Prva poročila o filmu zatrjujejo, da Contagion ne bo le še en film katastrofe, ampak zgodba, ki bo vsaj toliko kot samo bolezen v precep vzela naravo širjenja informacij. Film bodo snemali na ogromno lokacijah, tudi v Veliki Britaniji, Braziliji, na Kitajskem, v Rusiji in Švici.