Pozabite na Yorickovo lobanjo v Hamletu - zdaj lahko poustvarite čustveni prizor Kyla Rena s stopljeno čelado njegovega dedka, Dartha Vaderja. Foto: Reuters
Pozabite na Yorickovo lobanjo v Hamletu - zdaj lahko poustvarite čustveni prizor Kyla Rena s stopljeno čelado njegovega dedka, Dartha Vaderja. Foto: Reuters
Vaderjeva čelada je seveda najdražji artefakt, ki vas bo stal tri tisočake in pol. Lahko pa Kylovo čelado zato dobite za "samo" dva tisoč dolarjev. Foto: Reuters

Podjetji Disney in Lucasfilm (to je sicer v lasti prvega) sta zagnali butično proizvodnjo natančnih replik rekvizitov iz lanskega filma Sila se prebuja, sedmega iz franšize Vojna zvezd. Predmete po naročilu izdeluje ekipa Propshop, ki je v legendarnem britanskem studiu Pinewood naredila tudi originale.

"Sedež imamo v studiu Pinewood, kjer Vojno zvezd tudi v resnici snemajo. Tokrat prvič vpeljujemo protokol, po katerem bomo lahko podvajali svoje najbolj priljubljene rekvizite in jih dostavljali potrošniku," je pojasnil direktor Propshopa James Enright.

"Predmeti so unikatni, ker dejansko prihajajo iz studia ... izdelujejo jih umetniki in filmski tehniki, ki se s tem delom preživljajo in ki s strastjo opravljajo svoje delo."

Filmska recenzija:

Vojna zvezd: Sila se prebuja


Da so replike res identične izvirnim rekvizitom, proshopovci poskrbijo z uporabo digitalnih posnetkov in podatkov, ki jih kombinirajo z uporabo 3D-tiskalnikov. Ko je predmet enkrat "natisnjen", ga ročno pobarvajo in ga nato še obrusijo ter dodatno "poškodujejo", da je enak tistemu v filmu.

Natančna izdelava ima svojo ceno
Serija Star Wars Collectibles: Ultimate Studio Edition trenutno šteje osem "izvirnih replik", med katerimi sta še Finnova okrvavljena čelada, ki je v filmu prominentno izpostavljena, in Chewbaccin samostrel. Cene teh delcev filmske zgodovine se gibljejo med 1.250 in 3.500 ameriškimi dolarji (najcenejše je držalo Reyinega svetlobnega meča), a jih za zdaj lahko naročite le v ZDA.

Petičnim zbiralcem bo všeč tudi podatek, da bodo nekateri izdelki narejeni v omejenih izdajah: delavnica ne bo proizvedla več kot 500 kopij Vaderjeve stopljene in Finnove okrvavljene čelade.