Ameriški mediji Višnjićevo vlogo večinoma opisujejo kot 'seksi jugoslovanskega imigranta'. Foto: EPA
Ameriški mediji Višnjićevo vlogo večinoma opisujejo kot 'seksi jugoslovanskega imigranta'. Foto: EPA
Pan Am
Boston Globe je v eni od prvih recenzij serije zapisal: 'V primerjavi z The Playboy Club (NBC-jeva nova serija) je to boljša nadaljevanka, postavljena v šestdeseta. Romantika in stilizirana nedolžnost tistega časa človeka zasvojita, toda zaplet z vohunstvom in navezovanje na politično zgodovino sta absurdna. Sporočilo o ženski emancipaciji prav tako zbledi.' Foto: ABC
Pan Am
Šestdeseta: čas, ko so bile stevardese poosebljenje lepote, stila in glamuroznega življenjskega sloga. Ali, kot slišimo v napovedniku, 'nova rasa žensk'. Foto: ABC
Pan Am
Kar se zgodi v zraku, ostane v zraku? Pričakujemo seveda precej ... fraterniziranja med posadko na krovu. Foto: ABC

S 25. septembrom na ameriške male zaslone prihaja ABC-jeva serija Pan Am, ki si je naslov sposodila od (nekdanjega) ameriškega letalskega velikana, dogajanje "velikopotezne in epske serije" (besede producenta Jacka Ormana) se bo kakopak vrtelo okrog stevardes in njihovih moških protipolov v pilotskih kabinah.
In če ustvarjalci serije poudarjajo, da bo Pan Am nekakšna "uresničitev sanj", si novinarji po premierni projekciji niso mogli kaj, da ne bi izpostavili seksizma, ki menda veje iz serije (in ki so ga, spomnimo se, očitali tudi Oglaševalcem). V pilotni seriji namreč med drugim vidimo, kako se stevardese tlačijo v steznike in se udeležujejo obveznih tehtanj, če hočejo obdržati svoje službe. "Seksizem v Pan Amu je predsodek - in prav priložnost za razbijanje tega predsodka me je k seriji pritegnila," se je nadaljevanki v bran že postavila njena zvezda, Christina Ricci, ki igra glavno stevardeso Maggie. "Letenje je za ta dekleta nekaj vznemirljivega. Poletov se veselijo prav toliko kot potniki. Kdorkoli si bo ogledal več kot deset minut serije, bo nehal govoriti o seksizmu. To je krasna serija za mlada dekleta in ženske."

Razpet med komunizmom in "deželo priložnosti"
No, naši južni sosedje bodo imeli poleg vzgoje svojih hčera verjetno še en razlog za gledanje: najslavnejši šibeniški izvozni artikel, Goran Višnjić, v (za zdaj) štirih delih Pan Am igra Nika, "jugoslovanskega diplomata v ZDA", ki se zaplete z lepo Kate (Kelli Garner) ter se obenem znajde "v precepu med zvestobo svojemu komunističnemu poreklu in prednostmi, ki jih nudi ZDA". Niko Pavić se bo po trenutnih načrtih pojavljal od četrtega do osmega dela serije, o njeni dolgoročni usodi pa bo tako ali tako odločala šele gledanost (a glede na publiciteto, ki je je serija deležna, najverjetneje ne bo poniknila že po nekaj epizodah).

V šestdeseta - čas, ko je bilo letenje luksuz, dostopen samo najpetičnejšim, na krovu pa se je izbrano jedlo (s sredbrnim priborom!), pilo v potokih in kadilo - pa se poleg Riccijeve in Višnjića selijo še Margot Robbie, Michael Mosleyj, Karina Vanasse, Mike Vogel in Kelli Garner. Višnjić se lahko za vlogo verjetno zahvali temu, da avtorja serije Jacka Ormana pozna še iz časov Urgence.

Kos pogače Stiega Larssona
Višnjića decembra nemara čaka preboj na višjo stopničko zvezdništva: pojavil se bo v The Girl with the Dragon Tattoo, ameriški adaptaciji švedskih literarnih uspešnic Stiega Larssona, ki jo bo režiral David Fincher; v kriminalki nastopajo Daniel Craig, Stellan Skarsgard, Robin Wright in Christopher Plummer, Višnjić pa igra Dragana Armanskega, direktorja varnostne službe, za katero dela skrivnostna protagonistka "trilogije Millenium", Lisbeth Salander.

Sicer bomo hrvaškega igralca videli še v nizkoproračunskem Dark Hearts in naslednje leto v drami K-11, v kateri ima celo glavno vlogo (losangeleškega glasbenega producenta, ki zaradi drog in alkohola pristane na zaprtem oddelku zapora, rezerviranem za homoseksualce).