Proračun Havlovega filmskega prvenca je znašal 1,7 milijona evrov. Premiero naj bi doživel marca prihodnje leto. Foto: EPA
Proračun Havlovega filmskega prvenca je znašal 1,7 milijona evrov. Premiero naj bi doživel marca prihodnje leto. Foto: EPA

Havlova tiskovna predstavnica Ivana Reichlova je povedala, da je dramatik - napisal je več kot 20 dramskih del -, esejist, nekdanji politični oporečnik in prvi predsednik postkomunistične Češke (pred tem pa deseti in zadnji predsednik Českoslovaške) končal snemanje preteklo soboto.

Film je priredba Havlove gledališke igre Odhod, ki so jo krstno uprizorili pred dvema letoma. V glavni vlogi bo mogoče videti nekdanjo prvo damo Dagmar Havlovo. Dnevnik Mlada Fronta Dnes je v ponedeljkovi številki povzel besede Havla režiserja, da bo Odhod verjetno njegov zadnji film. V kinematografe Havlov filmski prvenec prihaja marca prihodnje leto.

Havlov osebni obračun z naslednikom?
Odhod je zgodba o kanclerju Vilemu Riegerju pred sestopom z oblasti. Junak opazuje, kako se njegov svet sesuva in kako ga okolica izdaja, neusmiljeno pa se spopada tudi s svojim brezobzirnim naslednikom Vlastikom Kleinom. Havel se ne vznemirja ob govoricah, da v delu osebno obračunava z lastnim naslednikom na čelu države, Vaclavom Klausom. Zatrjuje, da so ga navdihnile usode komunističnih aparatčikov, ki so jih brez usmiljenja pregnali z njihovih uglednih položajev. Drama v petih dejanjih, ki je naletela na odobravanje kritikov, po Havlovem zatrjevanju "ni avtobiografska" - kar pa na Češkem, kjer Havel uživa visoko spoštovanje kot politik, oporečnik in pisatelj, komaj kdo verjame.

Havel je po vsem svetu zaslovel leta 1977 kot vodja opozicije v Češkoslovaški, hkrati pa mu je ta vidna vloga prinesla aretacijo - v komunističnem zaporu je preživel pet let. Z "žametno revolucijo" leta 1989 je postal predsednik Češkoslovaške, ki je državo, sprva Češkoslovaško, nato pa samostojno Češko - ločitvi od Slovaške je Havel sicer nasprotoval -, popeljal v večstrankarsko demokracijo, ki je leta 2004 postala članica Evropske unije.