Zadnja drama Vaclava Havla Odhod je bila premierno predstavljena maja v Pragi. Foto: EPA
Zadnja drama Vaclava Havla Odhod je bila premierno predstavljena maja v Pragi. Foto: EPA
Forman, ki se je rodil na Češkem, je režiral filme, kot so Let nad kukavičjim gnezdom, Amadeus, muzikal Lasje in drugi. Foto: EPA

Vaclav Havel je Formanu priskočil na pomoč pri pisanju scenarija za film, ki temelji na delu francoskega pisatelja Georgesa-Marca Benamouja Le Fantome de Munich (Münchenski duh). Gre za opis dogodkov, ki so spremljali podpis münchenskega sporazuma 29. septembra leta 1938. Sporazum so podpisali Adolf Hitler, italijanski voditelj Benito Mussolini, britanski predsednik vlade Neville Chamberlain in francoski premier Edouard Daladier.

Dogodek, ki je zaznamoval
S tem dokumentom je velik del tedanje Češkoslovaške pripadel nacistični Nemčiji; šlo je za Sudete, obmejno območje, na katerem je živelo nemško prebivalstvo. Nekaj mesecev pozneje je Nemčija zavzela še preostanek države, čeprav je sporazum Češkoslovaški zagotavljal, da bo obdržala preostalo ozemlje. "Münchenski sporazum je močno vplival na ozračje v naši državi in je zaznamoval našo zgodovino za več desetletij. Zato je zelo pomembno, da imamo ta dogodek vedno v zavesti," je Havel zapisal na zavihke češkega prevoda omenjene knjige, ki na knjižne police šele prihaja.

Vaclav Havel je znan češki književnik, ki je vodil žametno revolucijo, katere posledica je bilo strmoglavljenje komunizma na Češkoslovaškem. Leta 1989 je postal predsednik in položaj obdržal tudi po letu 1993, ko je država razpadla na Češko in Slovaško. Od 60. let prejšnjega stoletja je Havel objavil več deset svetovno znanih dram, knjig in političnih esejev.