Vaclav Havel na Češkem uživa visoko spoštovanje kot politik, oporečnik in pisatelj. Foto: EPA
Vaclav Havel na Češkem uživa visoko spoštovanje kot politik, oporečnik in pisatelj. Foto: EPA

Leta 2003 se je nekdanji oporečnik ob koncu predsedniškega mandata poslovil od dnevne politike. Po tistem je Havel napisal svoje zadnje gledališko delo - Odhod. Dramo so na odrskih deskah krstili leta 2008 v praškem gledališču Archa. Zdaj naj bi nastala filmska različica v Havlovi režiji. Snemanje filma so sicer na Češkem napovedovali že junija lani, zdaj pa je češki Filmski center sporočil, da bo premiera filma leta 2011.

Havel: Drama ni avtobiografska
"Že kot otrok sem si želel, da bi postal filmski režiser," so Havlove besede povzeli v brošuri Filmskega centra. "Rad bi - sicer prvič - interpretiral lastno dramsko delo," je še dejal Havel. Odhod govori o težavah politikov, ki morajo prepustiti oblast. Drama v petih dejanjih, ki je naletela na odobravanje kritike, po Havlovem zatrjevanju "ni avtobiografska" - kar pa na Češkem, kjer Havel uživa visoko spoštovanje kot politik, oporečnik in pisatelj, komaj kdo verjame.

Po doslej znanih podatkih bosta v glavnih filmskih vlogah nastopila češka igralca Josef Abraham in Havlova soproga Dagmar. Film producira Buc Film, proračun se vrti okoli 44 milijonov kron oziroma 1,7 milijona evrov.

"Svojo sorazmerno neizkušenost bi rad spremenil v prednost: upam, da se bom lažje izognil različnim navadam, klišejem in konvencijam," je dejal Havel. Na odrih so njegove drame, razumljene kot protikomunistične parabole, kakršna je Vrtna zabava, že v 60. letih očarale občinstvo.