Havel je vztrajal pri tem, da je glavno vlogo v njegovi novi drami dobila njegova žena, saj si je želel, da bi se na oder vrnila skupaj. Foto:
Havel je vztrajal pri tem, da je glavno vlogo v njegovi novi drami dobila njegova žena, saj si je želel, da bi se na oder vrnila skupaj. Foto:
Vaclav in Dagmar Havel
Druga gospa Havlova je bila pod svojim dekliškim priimkom (Veškrnová) znana predvsem po vlogah v komedijah, ali v filmih ali na odru (nekoč je igrala celo toples voznico dirkalnih avtomobilov, ki postane vampirka).
Kralj Lear
Havla je bolj kot lastna preteklost navdihnila zgodba o Kralju Learu in njegovih dveh hudobnih in dobri hčeri. Foto: EPA

Kariero mladega češkega dramatika Vaclava Havla je pred skoraj dvajsetimi leti na stranski tir potisnila politična kariera (leta 1989 je postal zadnji predsednik Češkoslovaške in nato 1993 prvi predsednik Češke). 71-letni Havel, ki se je s predsedniškega stolčka umaknil pred štirimi leti, se zdaj vrača z dramo Odchazeni (Odhod), ki jo je napisal za svojo ženo Dagmar in ki so jo so kritiki zasuli s hvalo, še preden je sploh prispela na police knjigarn (19. novembra), kaj šele na odrske deske.

Ščepec nepotizma ...
"Treba je povedati, da je ta groteskna igra, ki kar poka od ironije na vzvode moči, dobra," je zapisal dnevnik Dnes. Seveda pa je k razvpitosti malce pripomogel tudi (dobro premišljen?) javni prepir okoli tega, katero gledališče bo imelo čast predstavo postaviti na oder. Praško Narodno gledališče, ki se je prvo dokopalo do predstave, namreč ni hotelo pristati na Havlov pogoj: zahteval je, naj glavno vlogo prepustijo njegovi ženi Dagmar, nekdaj igralki v ne ravno bleščečih filmih, ki v češki javnosti kot "druga ženska" (Havel se je z njo zapletel še medtem, ko je bil poročen s prvo ženo) še vedno ni preveč priljubljena.

Kakor koli že, v Narodnem gledališču so ostali načelni, Havel pa je igralko in dramo predal teatru Na Vinohradech; premiera je napovedana za 6. junij.

Ko se oblastnik povampiri
Odchazeni je zgodba o nekdaj visoko profiliranem politiku, ki se le s težavo odtrga od vseh koristi, priboljškov in protekcije, ki gredo vštric z odgovornim položajem. "Pri nekom, ki je svojo deželo vodil 13 let in odšel šele s koncem mandata, obstaja tveganje, da bodo ljudje mislili, da gre za avtobiografsko delo," se zaveda Havel.

Bodica Vaclavu Klausu?
In resnično nekatere recenzije namigujejo, da je konflikt med protagonistoma, neodločnim intelektualcem kanclerjem Riegerjem in njegovim naslednikom Kleinom, v resnici odmev večnega rivalstva med Havlom na eni in njegovim desničarskim naslednikom Vaclavom Klausom na drugi strani. "Drama kot politični diskurz? K sreči ni tako preprosto," je ugibanja avtor zavrnil v intervjuju za Hospodarske Noviny. Sam raje opozarja na vplive Shakespearovega Kralja Leara in Čehovovega Češnjevega vrta. "Lear je vladar, ki se mu z izgubo oblasti sesuje svet. V moji drami se junakovo srce prav tako razkroji, pojavijo pa se tudi arhetipski liki izdajalcev in petoliznikov."

Ana Jurc