Vaclav Havel se zdaj boji, da bo afera, ki se je spletla okoli nove drame, zasenčila predstavo samo. Foto: EPA
Vaclav Havel se zdaj boji, da bo afera, ki se je spletla okoli nove drame, zasenčila predstavo samo. Foto: EPA
Dagmar Havlova
Leta 1953 rojena Dagmar Veškrnová je vse prej kot ljubljenka čeških medijev - še vedno jo prikazujejo kot 'drugo žensko'.

(Drama je) čudovita, nekaj posebnega in najboljše, kar je Vaclav kdaj napisal.

Dagmar Havel o novi predstavi
Vaclav Havel leta 1989
Pisatelj Milan Kundera je nekoč zapisal, da Havlovo življenje 'posnema umetnost in zbuja vtis harmonične celote.' Foto: Enciclopedia Britannica
Vaclav in Dagmar Havel
Havel, strastni zagovornik nenasilnega odpora (primerjali so ga že z Mahatmo Gandhijem in Nelsonom Mandelo) je imel leta 1989 ključno vlogo v žametni revoluciji, ki je brez nasilja odplavila komunizem na Češkoslovaškem.

Kariero mladega češkega dramatika Vaclava Havla je pred skoraj dvajsetimi leti na stranski tir potisnila politična kariera (leta 1989 je postal zadnji predsednik Čehoslovaške in nato 1993 prvi predsednik Češke). Ta hip kaže, da bo s svojo dolgo pričakovano vrnitvijo na odrske deske zaradi spora s praškim Narodnim gledališčem še malo odlašal - ne more jih namreč prisiliti, da bi glavno vlogo v novi predstavi dodelili njegovi ženi.

70-letni Havel, ki se je s predsedniškega stolčka umaknil pred štirimi leti, je dramo Odchazeni (Odhod) napisal posebej za svojo ženo Dagmar in če ji glavne vloge ne bodo dali v Narodnem gledališču, bo pač šel drugam, pravi. Vodstvo gledališča se brani, da je v nasprotju z njihovimi načeli, da bi glavno vlogo prepustili gostujočemu igralcu (oziroma igralki), se bodo pa borili, da projekt ne bi padel v vodo.

Življenje posnema umetnost
Odchazeni je zgodba o nekdaj visoko profiliranem politiku, ki se le s težavo odtrga od vseh koristi, priboljškov in protekcije, ki gredo vštric z odgovornim položajem. Nekateri so seveda nekdanjega predsednika že obtožili, da s takimi poskusi nepotizma dokazuje, da ima sam natanko isti problem kot njegov izmišljeni junak. Toda Havel, ki se je moral v komunističnem režimu sprijazniti s cenzuro svojih del in je zaradi svojega disidentstva tudi kar nekajkrat pobliže videl zapor, strastno zagovarja svoj prav: trdi, da je ženi obljubil, da bosta sodelovala, saj je bila prav ona njegov navdih in motivacija za vrnitev k umetnosti. "Bila je poleg, ko sem dramo pisal, in še prej, med mojim predsednikovanjem. Pisal sem z mislijo nanjo in na to, da se bova h gledališču vrnila skupaj."

Vsebina drame - državna skrivnost
Med svojo 14-letno vladavino je Havel večkrat govoril, kako se veseli vrnitve h gledališču - ko pa bi to pred štirimi leti končno lahko storil, je ugotovil, da so bile njegove sanje "čista iluzija" - menda je imel še vedno preveč obveznosti kot politik in borec za človekove pravice. Dramo Odchazeni je češka javnost tako nestrpno pričakovala, da jo je njegov založnik varoval s podobnimi ukrepi, kakršnim smo bili priča pred izidom zadnjega Harryja Potterja. Končno različico, ki je nastala pred dvema mesecema, je doslej prebrala le peščica izbrancev. Za zdaj je znano le, da se je naslanjal na Shakespearjevega Kralja Leara in na določene dogodke iz lastnega življenja.

Češka različica Camille Parker-Bowles?
Bolj hladnokrvni opazovalci "afero" pripisujejo splošni češki nenaklonjenosti Dagmar Havel, s katero se je predsednik poročil manj kot leto dni po smrti svoje prve žene Olge (in šele pred kratkim je priznal, da sta se zaljubila in zapletla že sedem let pred tem). Druga gospa Havlova je bila pod svojim dekliškim priimkom (Veškrnová) znana predvsem po vlogah v komedijah, ali v filmih ali na odru (nekoč je igrala celo toples voznico dirkalnih avtomobilov, ki postane vampirka). Spor okoli drame Odchazeni je označila za "nedostojanstven in sramoten" ter objavila, da odstopa od projekta. Dramo, ki je bila napisana zanjo, opisuje kot "čudovito, nekaj posebnega in najboljše, kar je Vaclav kdaj napisal".

Čehi bodo Odhod videli - tako ali drugače
Druga gledališča so seveda ob novici o sporu poskočila: svoje odre mu jih ponuja kar nekaj, med drugim tudi teater Divadlo na Zabradli, kjer je v svojih disidentskih dneh delal kot odrski delavec. Pisateljski vzpon Vaclava Havla sega v leto 1963; tega leta je izdal svoje prvo dramsko besedilo, Vrtna zabava, ki na satiričen način opisuje češkoslovaško birokracijo. Igra je nemudoma postala uspešnica doma in v tujini, Vaclavu Havlu pa odprla vrata v nadaljnjo pisateljsko kariero.

Ana Jurc

(Drama je) čudovita, nekaj posebnega in najboljše, kar je Vaclav kdaj napisal.

Dagmar Havel o novi predstavi