Foto:
Foto:

Spomladi bo 68-letni pisatelj odpotoval v ZDA, kjer se bo v ameriškem glavnem mestu Washingtonu D. C. za dva meseca "zaprl" v kongresno knjižnico. V njej bo preučeval različne dokumente, ki jih drugod po svetu ni mogoče najti zbranih na enem mestu.

Avtobiografija in še kaj
Po študijskem oddihu v ZDA naj bi Havel začel pisati avtobiografijo in dramo, ki naj bi temeljila na Shakespearovem Kralju Learu. Havlu dela ne bo zmanjkalo, saj naj bi načrtoval tudi objavo pogovorov s prijatelji, med drugim z nekdanjim poljskim oporečnikom in novinarjem Adamom Michnikom in britanskim zgodovinarjem Timothyjem Gartonom Ashem.

Da bi le zdravje zdržalo
Novica, da bo Havel spet začel pisati, je razveseljiva tudi zato, ker je v zadnjih letih "oče" posocialistične Češke časopisne stolpce polnil predvsem z novicami o slabem zdravju in je malokdo še upal, da bo Havel na knjižne police še kdaj spravil novo knjigo.

Začetek s kritiko državnega vodstva
Pisateljski vzpon Vaclava Havla sega v leto 1963. Tega leta je Havel izdal svoje prvo dramsko besedilo Vrtna zabava, ki na satiričen način opisuje birokracijo češkoslovaške države. Kljub javnemu zagovarjanju socialistične ideologije niso bile življenjske navade češkoslovaškega vodstva prav nič skromne, ampak precej bolj kot delavskim podobne dvornemu načinu življenja.

Igra je nemudoma postala uspešnica doma in v tujini, Vaclavu Havlu pa odprla vrata v nadaljnjo pisateljsko kariero.