V dokumentarcu Pokol v Dvoru je zdaj že pokojni poveljnik srbskih sil v nekdanji Srbski krajini na Hrvaškem Mile Novaković (na sliki levo) hrvaške vojake obtožil zločina, kar je bilo deležno največjega ogorčenja glede tega filma. Foto: AP
V dokumentarcu Pokol v Dvoru je zdaj že pokojni poveljnik srbskih sil v nekdanji Srbski krajini na Hrvaškem Mile Novaković (na sliki levo) hrvaške vojake obtožil zločina, kar je bilo deležno največjega ogorčenja glede tega filma. Foto: AP

Proti koncu operacije Nevihta, natančneje 8. avgusta 1995, je bilo v Dvoru na reki Uni, nedaleč od meje z BiH-om, ubitih najmanj sedem ljudi s psihičnimi težavami in invalidnostjo, med katerimi so bili tako Hrvati kot Srbi. Do danes nihče ni odgovarjal za zločin proti civilistom med vojno operacijo, na Hrvaškem pa odgovornost zavračajo.

Dokumentarec, ki sta ga režirala Georg Larsen in Kasper Vedsmand, je svetovno premiero doživel na lanskem filmskem festivalu v Sarajevu, nato so ga predvajali še na nekaterih drugih festivalih. Hrvaški avdiovizualni center (HAVC) je od danskih partnerjev zahteval pojasnila kot tudi popravek. Obenem so prepovedali distribucijo filma z opozorilom, da doslej predvajana različica filma ni končna. HAVC je film sofinanciral v znesku 33.000 evrov.

Koproducenti dokumentarca iz hrvaškega Nukleus filma za izjave niso bili dosegljivi, danski veleposlanik na Hrvaškem Anders Christian Hougard pa je zavrnil očitke danskim državnim institucijam glede filma. Poudaril je še, da s tem filmom nimajo nobenih povezav.

Vložena kazenska ovadba
Hrvaški veterani so bili tisti, ki so opozorili na protislovja v filmu, potem ko so dokumentarec pred kratkim predvajali na srbski nacionalni televiziji. Vložili so tudi kazensko ovadbo proti vsem, ki so omogočali snemanje filma. Po njihovem prepričanju je paradoksalno, da je Hrvaška sofinancirala film, v katerem so, kot trdijo, spreobrnili dejstva in za pokol v Dvoru obtožili hrvaške vojake. Trdijo, da v času zločina v Dvoru na Uni ni bilo hrvaških vojakov. Ti so, kot pravijo, prišli nekoliko pozneje.

Največjega ogorčenja je deležno dejstvo, da je hrvaške vojake za zločin v filmu obtožil zdaj že pokojni poveljnik srbskih sil v nekdanji Srbski krajini na Hrvaškem Mile Novaković, za katerim je Hrvaška razpisala tiralico zaradi vojnih zločinov.

Spremenjen scenarij in dodan pričevalec
Po besedah ravnatelja HAVC-a Hrvoja Hribarja v sredo zvečer na hrvaški televiziji so danski partnerji občutno spremenili prvi scenarij, v katerem sprva tudi ni bilo Novakovića in na podlagi katerega so se odločili sofinancirati film. Hribar je povedal, da je bilo prvotno mišljeno, da dokumentarec spregovori o pasivnosti danskega bataljona iz sestave nekdanjih mirovnih sil združenih narodov na Hrvaškem (Unprofor), ki je bil v Dvoru na Uni v času operacije Nevihta.

V filmu so za pokol obtožili skupino hrvaških vojakov, čeprav ni jasno, ali je resnično šlo za hrvaško enoto. Na posnetkih je videti skupino vojakov brez jasnih označb pripadnosti, ki se skozi polje približuje poslopju, v katerem so bili ljudje s posebnimi potrebami. Nato je slišati strele, vojaki pa so s podnapisi predstavljeni kot pripadniki hrvaških sil. Danski pripadniki mirovniških enot ZN-a, ki so bili v oklepnikih od kraja zločina oddaljeni nekaj deset metrov, pokola niso preprečili.