Renée Zellweger in Hugh Grant v drugem filmu Na robu pameti (2004) Foto: Film distribucije Karantanija Cinemas/Kolosej
Renée Zellweger in Hugh Grant v drugem filmu Na robu pameti (2004) Foto: Film distribucije Karantanija Cinemas/Kolosej

Da se po 20 letih ob glavno zvezdo filmskih priredb Dnevnika Bridget Jones Renée Zellweger po vmesnem premoru vrača tudi Hugh Grant, je sicer znano že nekaj časa. Igralec, ki je bil svoj čas igralska poosebitev žanra romantične komedije (nekoč, ko je sicer obžaloval, da ni izbiral tudi drugačnih vlog, je dejal, da je 17-krat zaigral v podobnih filmih – med najbolj odmevnimi sta verjetno filma Notting Hill in Štiri poroke in pogreb), je pred nedavnim nastopil v šovu Grahama Nortona in spregovoril o četrtem filmu franšize Bridget Jones, ki bo premiero doživel na valentinovo prihodnje leto.

Hugha Granta najbolj poznamo po vlogah v romantičnih komedijah, kot sta Notting Hill in Štiri poroke in pogreb. Foto: EPA
Hugha Granta najbolj poznamo po vlogah v romantičnih komedijah, kot sta Notting Hill in Štiri poroke in pogreb. Foto: EPA

Kaj se je zgodilo z nekoč spogledljivim Danielom Cleaverjem?
Še enkrat bo torej zaigral Daniela Cleaverja, v prvih filmih Bridgetinega šefa, nepoboljšljivega ženskarja, ob katerem že ob prvem pogledu utripajo rdeči alarmi, a kot kaže, je njegov značaj zdaj spremenjen. Vlogo v tretjem filmu je igralec kategorično zavrnil, in kot kaže, tudi tokratna vloga sprva ni bila najbolj prepričljiva. Kot pravi, na začetku ni imel občutka, da ima njegov lik zares prostor v zgodbi, "ampak so me želeli stlačiti zraven".

"Kar so predlagali, se mi je zdelo v redu, ne pa tudi odlično," je dejal. "Zdelo se mi je, da potrebuje lik dodatno raven, saj je zdaj v 60. letih in ne more kar pohajati po King's Road in se spogledovati z mladimi dekleti." V prepričanju, da se je moralo vmes z njim nekaj zgoditi, so tako skupaj s producenti lik pregnetli in ga ob novih življenjskih izkušnjah preoblikovali. "Gre za precej dober in ganljiv scenarij. In to pravim kot nekdo, ki so mu scenariji odvratni. Ta pa je sijajen."

Leta 2001 smo prvič spoznali filmska Bridget Jones in Daniela Cleaverja. Foto: IMDb
Leta 2001 smo prvič spoznali filmska Bridget Jones in Daniela Cleaverja. Foto: IMDb

Osnovna premisa Dnevnika Bridget Jones je verjetno vsem dobro poznana – v prvih dveh filmih smo spremljali novinarko, medtem ko krmari čez preizkušnje in stiske ljubezni, kariere in drugih življenjskih izzivov. Tretji film z naslovom Dojenček Bridget Jones se je sicer ognil literarni predlogi, ki jo je ponujal tretji roman Helen Fielding z naslovom Nora na fanta, in je pripovedoval povsem drugo zgodbo. Nov film pa ohranja naslov tretje knjige, ki je izšla leta 2013. V knjigi je Bridget vdova z dvema majhnima otrokoma, Mark Darcy, s katerim je pristala po turbulentnih prvih dveh delih (v filmu ga igra Colin Firth), je namreč že pred časom umrl v prometni nesreči. Knjiga torej sledi Bridget, ko se po žalovanju za svojo veliko ljubeznijo skuša vrniti v svet zmenkarij in se zaplete z mlajšim moškim Roxterjem.

Sorodna novica Filmska recenzija: Dojenček Bridget Jones

Kot je v šovu povedal Grant, je pisateljica zgodbo osnovala na lastni izkušnji, ko je izgubila moža. Začela je pisati knjigo o ženski, ki sama vzgaja otroka, in ugotovila, da je protagonistka precej podobna Bridget. Tako je knjiga postala novo poglavje o njej. "In čeprav je izjemno zabavna, je tudi zelo zelo žalostna."

Prva knjiga Dnevnik Bridget Jones je izšla leta 1996, tri leta pozneje pa nadaljevanje Bridget Jones: Na robu pameti. Prvo filmsko priredbo so bralci dočakali leta 2001, nadaljevanje je sledilo 2004, leta 2016 pa nato tretji film Dojenček Bridget Jones. Vloga v prvem filmu je Renée Zellweger prinesla nominacijo za oskarja, medtem ko drugi film ni požel posebne naklonjenosti kritike.

Kdo bo še igral v filmu?
V franšizo se vrača tudi tudi Emma Thompson, ki je bila v tretjem filmu obupana porodničarka. Med novimi obrazi, ki jih prinaša četrti film, se omenja Chiwetel Ejiofor in eden od vzhajajočih zvezd malih zaslonov Leo Woodall (Beli lotos, One Day) – ta bo igral Bridgetino novo simpatijo.