Med 52 kratkometražnimi filmi, ki so se potegovali za naziv najboljšega, je zmagala Igra. Foto: Kinodvor
Med 52 kratkometražnimi filmi, ki so se potegovali za naziv najboljšega, je zmagala Igra. Foto: Kinodvor
Glineni golob
Češki film Glineni golob je impresija para, ki noče prekiniti plesa in se soočiti s kruto resničnostjo.
Od 249 kratkometražnih filmov, kolikor so jih zavrteli v petih dneh, je bilo 233 animiranih in 16 igranih filmov iz 39 držav, v program pa so vključili še dva celovečerna filma, ki sta bila na ogled že pred začetkom festivala. Foto: www.animatekafestival.org

Kot je zapisala žirija v utemeljitvi izbora, je Igra navdihujoč film, ki združuje mojstrsko obvladovanje tehnike in brezhibno interpretacijo klasičnega glasbenega dela. Film je nekakšna vizualna glasbena igra, ki se gradi in ruši po ritmu Prokofjevega Scherza iz klavirskega koncerta št. 2.

Letos so na festivalu drugič podelili posebno nagrado občinstva, ki si jo je prislužil slovenski film Dvorišče avtorja Nejca Sajeta.

Žirijo je ganila ljubezen
Za najboljši študentski film je strokovna žirija - sestavljali so jo Lars Fiske (Norveška), Annick Teninge (Francija), Joachim Kreck (Nemčija), Jan Stehlik (Češka) in Patrick Smith (ZDA) - razglasila češki film Glineni golob avtorja Miloša Tomiča. Zgodbo o paru, ki se mora posloviti, ko njega vpokličejo v vojsko, se je žiriji zdela "pristna ljubezenska zgodba, izražena na čuten in human način, z uporabo žive in podrobno dodelane tehnike".

Skoraj jim je uspelo
Poleg tega si je pet filmov prislužilo posebno omembo žirije. To so češki Živalski karneval avtorice Michaele Pavlatove, hrvaški Soldat Davida Peroša Bonna, švicarski Naliv Simona Eltza, hrvaški Leviatan režiserja Simona Bogojevica Naratha in italijansko-francoski Pasji spomin Simona Massija.

Ni vse samo v tekmovanju
Animacije znaj tekmovalnega programa so prikazali v vzhodnoevropski in srednjeevropski panorami, sekciji Svetovni jagodni izbor in sekciji Žirija se predstavi. V slednjo so uvrstili retrospektivo Patricka Smitha, filme francoske šole animiranega filma La Poudriere, dela s festivala Fresh Film Fest 2006 in kratke nemške animirane filme. Predstavili so tudi izbor filmov nordijskih držav s poudarkom na norveškem animiranem in kratkem filmu.

Novost so bile Polnočne alternative, v katere so uvrstili eksperimentalne, eksplicitne in politično nekorektne filme. Pripravili so še program animiranih filmov o človekovih pravicah. Drugo leto zapored je bil na Animateki predstavljen otroški in mladinski program Slon, potekale pa so tudi delavnice animiranega filma.