V filmu Princ Broadwaya je meja med dokumentom in fikcijo zabrisana, prav kakor je nestabilna meja med realnostjo in ponaredkom v življenjih priseljencev, piše na spletni strani festivala. Foto: Spletna stran festivala
V filmu Princ Broadwaya je meja med dokumentom in fikcijo zabrisana, prav kakor je nestabilna meja med realnostjo in ponaredkom v življenjih priseljencev, piše na spletni strani festivala. Foto: Spletna stran festivala

Za glavno festivalsko nagrado, o kateri odloča občinstvo in prinaša odkup filma za kinematografsko distribucijo po Sloveniji, so se potegovali filmi z vsega sveta.

Bakerjev prepoznavni realistični slog
Princ Broadwaya je nizkoproračunski film z dokumentarističnimi elementi, v katerem nastopajo ljudje z ulice. Že Bakerjev drugi film z naslovom Take Out iz leta 2004 je bil mešanica komedije, socialne drame in dokumentarnega filma o nezakonitih priseljencih. Ob srečanju z afriškim priseljencem in preprodajalcem ponarejene robe, Princem Abdujem, ki je sam ponudil svoje sodelovanje, pa se je Baker odločil posneti še en film v zanj značilnem realističnem slogu.

"Odsotnost scenarija in improvizacija ustvarjata pristne, same po sebi že dovolj dramatične, neklišejske dialoge. Nevsiljiva montaža ne stremi k dramatizaciji in skrajšanju dogajalnega časa, temveč z dopuščanjem dolgih kadrov pogovorov, prepirov in barantanja na ulici ustvarja vtis dogajanja v realnem času," o filmu piše na spletni strani festivala.

Newyorške, a univerzalne teme
Režiser je o svojem izdelku dejal: "Želim pokazati, da film ni zanimiv le za prebivalce New Yorka. Res je, da je Princ Broadwaya pravi newyorški film, a njegove teme so univerzalne. Ljubezen, družina in prijateljstvo so prave teme filma."

V tekmovalnem programu Trgatev so v sklopu festivala Kina Otok, ki je potekal od 10. septembra, poleg Princa Broadwaya prikazali še filme Parque Via v režiji Enriquea Rivera (Mehika), La Rabia Albertine Carri (Argentina), Kozarček za dober dan Noha Younga-Seoka (Južna Koreja) in Akne Federica Veiroja (Urugvaj, Argentina, Mehika, Španija, ZDA).

"Popravni izpit" v Ljubljani
Za vse tiste, ki niso utegnili priti do Izole ali pa bi radi ujeli določene filme, ki so jim na festivalu ušli, je Kino Otok skupaj s Kinodvorom pripravil Otok v Ljubljani. Danes bosta na sporedu zmagovalni Princ Broadwaya ob 17.00, ob 19.00 pa La Rabia argentinske režiserke Albertine Carri, ki bo navzoča na predvajanju in bo odgovarjala na vprašanja iz občinstva.

V sredo ob 17.00 bo Nishtha Jain predstavila film Na lastnem pragu, ki je bil na Kino Otoku predstavljen v sekciji Doku-fokus, ob 21.00 pa bo na sporedu indijski Tahan. V četrtek ob 19.00 pa bo prikazan Kozarček za dober dan južnokorejskega režiserja Joungseka Noha.

V priloženem videoposnetku si oglejte napovednik za film Princ Broadwaya.