Oktobra lani so uredniki vodilnih britanskih revij v skupni anketi J. K. Rowling postavili na vrh lestvice najvplivnejših žensk v Veliki Britaniji. Na drugem mestu je Victoria Beckham, na tretjem pa angleška kraljica. Foto:
Oktobra lani so uredniki vodilnih britanskih revij v skupni anketi J. K. Rowling postavili na vrh lestvice najvplivnejših žensk v Veliki Britaniji. Na drugem mestu je Victoria Beckham, na tretjem pa angleška kraljica. Foto:
Poppy Montgomery
V vlogo 'mame' Harryja Potterja, ene izmed najbogatejših žensk na svetu, se bo prelevila avstralska igralka Poppy Montgomery.

Zdaj 45-letna J. K. Rowling (45) se je z romani o Harryju Potterju bliskovito povzpela po družbeni lestvici: nekdaj prejemnica socialne podpore, danes multimilijonarka. Njena zgodba o uspehu bo tema televizijskega biografskega filma, ki ga bodo začeli snemati marca. Rowlingova filma z delovnim naslovom Strange Magic ni avtorizirala.

Producenti so sprva nameravali snemati v Edinburghu, zaradi nižjih stroškov pa so snemanje prestavili v Kanado, natančneje v mesto Victoria. Rowlingovo bo upodobila avstralska igralka Poppy Montgomery.

Rowlingova, ki je znana po tem, da ljubosumno varuje svojo zasebnost, je bila "predmet" biografskega filma že leta 2007, ko so posneli J. K. Rowling: A Year in the Life.

Življenje kot iz scenarija
Serijo knjig o čarovniku Harryju Potterju je Rowlingova bolj za svojo dušo kot z uspehom pred očmi začela pisati kot brezposelna mati samohranilka v Edinburghu na Škotskem. Prejemala je socialno podporo in pisala v kavarni, ker ni imela denarja za ogrevanje stanovanja.

Prvi del serije z naslovom Harry Potter in kamen modrosti je izšel leta 1997, "urbana legenda" pravi, da je idejo zanj dobila na vlaku iz Manchestra v London. Okrajšavo "J. K." ji je založnik predlagal zato, ker je ocenil, da bi mlade fante, katerim naj bi bil roman v prvi vrsti namenjen, utegnilo odvrniti žensko ime avtorja.

Najvplivnejša Britanka?
Zdaj je Rowlingova ena izmed najbogatejših žensk na svetu. Njeno premoženje je ocenjeno na 620 milijonov evrov, njene knjige pa so bile prodane že v več kot 400 milijonih izvodov in so danes prevedene v 67 jezikov, seveda tudi v slovenščino. Po sedmih romanih iz serije o Harryju Potterju je posnetih osem filmov (zadnjega v kinematografih pričakujemo še letos).