Jurij Zrnec je za vlogo Starešine prejel vesno za najboljšo moško vlogo. Za režiserja pa je bil edina izbira, saj je iskal igralca, ki je sposoben 'kameleonskosti' in hitrega spreminja razpoloženja iz zabavnega v sitnega. Foto: Kolosej
Jurij Zrnec je za vlogo Starešine prejel vesno za najboljšo moško vlogo. Za režiserja pa je bil edina izbira, saj je iskal igralca, ki je sposoben 'kameleonskosti' in hitrega spreminja razpoloženja iz zabavnega v sitnega. Foto: Kolosej
Gremo mi na svoje
Na lokacijah Triglavskega narodnega parka taborniki ustvarijo himno naravi, čisti otroški duši, zdravi pameti, ljubezni, humorju in optimističnemu pogledu na življenje. Foto: MMC RTV SLO
Režiser Miha Hočevar o tem, kaj je po njegovem glavno sporočilo filma.
Gremo mi po svoje
Ob Juriju Zrnecu igra v filmu več kot 50 mladih igralcev in igralk. Foto: Kolosej

Med petkom in nedeljo si je film režiserja Miha Hočevarja z Jurijem Zrnecem v glavni vlogi ogledalo kar 18.686 gledalcev (80 odstotkov vseh gledalcev), skupaj pa si ga je v slabem tednu dni predvajanja ogledalo 23.269 gledalcev. Če bo tudi v prihodnjih dneh obisk podoben, ustvarjalcem zlata rola (za doseženih 25.000 gledalcev) ne uide.
Na visoko gledanost so sicer upali, je za MMC pojasnil režiser Miha Hočevar, vendar tako naglega in velikega uspeha niso pričakovali. Sam meni, da je razlogov za takšno zanimanje med gledalci več – od tega, da v glavni vlogi nastopa medijsko prepoznaven filmski in gledališki igralec ter TV-voditelj Jurij Zrnec, do tega, k čemur so stremeli od samega začetka snemanja – posneti film, ki bo namenjen vsem generacijam, tako otrokom kot staršem in starim staršem. "Tudi veliko študentov mi je reklo, da jim je bil film zelo všeč. Torej smo uspeli v tem, da ni preveč ozek, kar se tiče ciljnega gledalstva," pojasnjuje režiser.
Med razlogi, zakaj je film pritegnil toliko pozornosti, Hočevar navaja tudi lepo naravo, v kateri so snemali taborniške prigode glavnih protagonistov. Nam, filmarjem, pravi, pogosto očitajo, da v svojih filmih večkrat ne pokažemo prekrasne slovenske narave. V Gremo mi po svoje te vsekakor ne primanjkuje, saj se glavnina dogaja ob Bohinjskem jezeru.

Čas pravih prijateljstev in prvih ljubezni
Taborniki ob svojem vodji (Jurij Zrnec) dobivajo tiste nepozabne izkušnje, ki jih bodo spremljale vse življenje. Hočevar se tega časa dobro spominja, saj je bil tudi sam tabornik. "Takrat smo okoli Bohinjskega jezera hodili z vodom Dobre volje in to se mi je za vedno vtisnilo v spomin; ta stik z naravo, ko greš prvič nekam brez staršev, ko si v šotoru, ješ dobro hrano, si ob super družbi, tu so prve ljubezni," se spominja.
Kameleonski Jurij Zrnec je bil edina izbira
Jurij Zrnec, ki je oktobra v Portorožu za vlogo Aleksandra prejel vesno za najboljšo glavno moško vlogo, je bil v režiserjevih mislih skoraj od vsega začetka pisanja scenarija. "Zanj sem se odločil, ker sem potreboval kameleonsko figuro, ki je vešča spreminjanja, ki zlahka igra lik, po eni strani nedorasel oziroma otročji in na drugi nekoliko koleričen. Torej je sposoben hitrega spreminja razpoloženja iz zabavnega v sitnega," je pojasnil.

Mladinska komedija, v kateri mlade tabornike bolj kot taborniške veščine in strogi starešina zanimajo dekleta iz športnega tabora in sanjarjenja o prihodnjih življenjskih avanturah, je prejela tudi nagrado občinstva na nedavnem Festivalu slovenskega filma.
Poleg Zrneca igra v filmu še več kot 50 mladih igralcev in igralk. Med zasedbo najdemo tudi Jano Zupančič, Ajdo Toman, Uroša Kaurina, Luka Cimpriča ter mlade igralce – Tadeja Korena Šmida, Jureta Krefta, Matevža Štularja, Gajo Pegan Nahtigal, Pio Korbar, Žigana Kranjčana, Erika Oprešnika in Teodora Popovića.
Pri snemanju filma so sodelovali tudi direktor fotografije Simon Tanšek, skladatelj Mitja Vrhovnik Smrekar, montažerji Andrija Zafranović, Olga Toni in Jurij Moškon, oblikovalec zvoka Julij Zornik, producent filma Danijel Hočevar in številni drugi. Nastal je v produkciji Vertigo Emotionfilma in v koprodukciji RTV Slovenija ter ob sodelovanju FS Viba film, E-Film, Art rebel 9, Teleking in 100. Film je sofinanciral Filmski sklad Republike Slovenije – javni sklad.

Režiser Miha Hočevar o tem, kaj je po njegovem glavno sporočilo filma.