Bo Don Draper spoznal, da je bila zaroka s tajnico napaka? Ali pa se bosta poročila in živela srečno do konca svojih dni? Foto: AMC
Bo Don Draper spoznal, da je bila zaroka s tajnico napaka? Ali pa se bosta poročila in živela srečno do konca svojih dni? Foto: AMC
Če gre verjeti ugibanjem, se Rogerju Sterlingu (igra ga John Slattery) ne piše ravno najbolje. Foto: AMC
Glavno tajnico podjetja Joan Harris (igra jo Christina Hendricks) morda čaka vloga matere samohranilke. Foto: AMC
Betty (igra jo January Jones) se v zakonu s Henryjem že vidno dolgočasi. Si bo privoščila skok čez plot? Foto: AMC
Uporniška Sally Draper (igra jo Kiernan Shipka) se bliskovito hitro bliža puberteti. Bo Donu in Betty kmalu še bolj intenzivno povzročala sive lase? Foto: AMC

Na spletni strani Flavorwire je Judy Berman objavila deset ugibanj, kaj vse bi se lahko dogajalo v naslednji sezoni serije o oglaševalcih z newyorške avenije Madison in v katero smer bo šlo življenje glavnega lika Dona Draperja, ki ga mojstrsko upodablja Jon Hamm. Če ste si ogledali četrto sezono, veste, da se je končala precej nepredvidljivo. Nekaterim likom se je življenje obrnilo na glavo, drugi so razkrili skrivnosti. Nekatera razmerja so vzcvetela, druga zamrla. Poglejmo, kakšna predvidevanja so sprožili namigi ustvarjalcev. Bomo pa na potrditev po nekaterih govoricah morali čakati skoraj eno leto ... Skratka, napeto pričakujemo, kaj bodo tokrat "zakuhali" glavni ustvarjalec Matthew Weiner in sodelavci.

1. Razmerje med Donom in Megan bo izgubilo začeten žar
Kot je Faye (ki ima po navadi vedno prav) Donu povedala, ko ji je sporočil, da je njunega razmerja konec, so njemu všeč le začetki. Zlomi pa se pod pritiskom stalnosti in predanosti. Všeč mu je bilo navdušenje, ko je prekinil stabilno razmerje in se vrgel v objem seksi tajnice v Kaliforniji. A v zadnjem kadru epizode vidimo Megan in Dona v postelji. Ona zadovoljno spi, on pa leži buden ... mu je že žal za odločitev, ki jo je sprejel? Se bo nova sezona začela s poroko s slabimi obeti ali bo Megan popolnoma izginila s prizorišča? Skoraj jasno je, da to ni ženska, ki ji bo uspelo ukrotiti Draperja. No, saj takšna ženska najbrž sploh ne obstaja.

2. Joanin mož bo umrl v Vietnamu
Na spletu so se sicer že prej pojavila številna ugibanja, ko smo Joan videli v čakalnici ambulante za splav, in nato, ko se je z vlakom peljala domov - brez podatkov, kaj se je zgodilo vmes - a vseeno je bilo presenečenje, da je, nekaj epizod pozneje, še vedno noseča. Na začetku zadnje epizode smo lahko zaznali njen rastoči trebušček, Joan pa je naše sume potrdila s telefonskim klicem Gregu. In čeprav je videti, da je njuno razmerje zdaj na videz uspešno (kljub Joanini očitni laži), se po navadi izkaže, da se Joan stvari ne izidejo tako, kot bi želela ... Morda Grega ne bo nikoli domov?

3. Smrt Rogerja Sterlinga
Seveda, to bi bil šok, saj gre za enega glavnih likov. A zdi se, da so ustvarjalci njegovo zgodbo pripeljali do konca. V poslovnem svetu so ga zasenčili mlajši kolegi. Osebno je bil dovolj dolgo prisoten, da je dal Donu slab vzor s pijančevanjem, prešuštvom in z zapeljevanjem tajnic. Zdi se tudi, da sta z Joan prišla do zadnje točke, zanjo pa je tako ali tako zelo mogoče, da ji bodo scenaristi podelili vlogo samske matere. Vemo, da ima Roger težave s srcem in njegov življenjski slog ni ravno zdrav. Morda bo njegov prezgodnji odhod v večna lovišča zadnje opozorilo Donu in drugim?

4. Betty se zaplete v razmerje
Zakon Francisovih hitro razpada, kot je bilo razvidno iz srečanja Betty in Dona v hiši, ki sta si jo dolgo delila. Imela sta trenutek intimnosti, Betty mu je čestitala za zaroko. A oba sta bila videti otožna. Se bodo njune poti spet prekrižale ali bo Betty našla novega moškega, ki jo bo "zamotil"?

5. Joan in Peggy združita moči
Eden najboljših trenutkov zadnjega dela četrte sezone je bil zaupen klepet žensk ob cigareti v Joanini pisarni, saj sta, roko na srce, najpametnejši v pisarni. Upamo lahko, da bosta druga drugo podpirali v prihodnosti, Peggy že ve, kako je, če zanosiš nenačrtovano.

6. Peggy se bo soočila s težavno poklicno odločitvijo
V četrti sezoni je Peggy vztrajno napredovala, v zadnji epizodi je podjetju zagotovila donosen posel. Vemo pa, da ni navdušena nad Donovo zaroko z Megan (iz mešanice osebnih in poklicnih razlogov). Zato ugibamo, da bo dobila mamljivo ponudbo, morda za kreativno direktorico uspešne agencije. Morda ponudbe ne bo sprejela, a to bo zagotovo pretres. (Obstaja pa še alternativna možnost: pustila bo službo, postala hipijevka in romala v San Francisco na poletje ljubezni. Naslednje leto bomo namreč pri Mad Men v letu 1967.)

7. Vojna med Petom in Kenom se bo nadaljevala
Ker je Ken trenutno podrejen Petu, hudih trenj po vrnitvi Cosgrova med njima nismo videli. A na sestanku v zadnji epizodi so partnerji Kena poskušali prepričati, da bi preko zvez zaročenke zagotovil posel. Njegov odpor je bil pomenljiv: Ken je edini človek v pisarni, ki mu več od službe pomeni zasebno življenje in svojega razmerja ne želi ogroziti. S Peggy pa sta skupaj zagotovila donosen posel za hlačne nogavice ... Pete ne bo zadovoljen.

8. Sallyjin prvi poljub
Sally Draper je tik pred vstopom v puberteto, njeno uporništvo se bo nadaljevalo. Morda se bo vrnila nazaj k precej čudaškemu Glenu, morda pa bo našla drugega fanta. Gotovo pa se ji v prihodnosti obeta hipijevstvo. Kako bo Betty jezna ...

9. Vrnitev Berta Cooperja
Morda zato, ker so se poslovne razmre izboljšale, ali pa zato, da bo pomagal krmiliti barko naprej po Rogerjevem (domnevnem?) odhodu. Skratka, gotovo bo spet v nogavicah drsal po pisarni.

10. Sterling Cooper Draper Pryce spet doživlja uspehe
Mladeniči v agenciji trdo delajo, da bi rešili podjetje. In ker je od obstoja podjetja odvisen tudi obstoj nadaljevanke, verjamemo, da jim bo nekako uspelo zagotoviti uspešno delovanje.