Tom Cruise maha v slovo. Kdo se bo smejal zadnji, bo verjetno pokazal čas. Foto: Reuters
Tom Cruise maha v slovo. Kdo se bo smejal zadnji, bo verjetno pokazal čas. Foto: Reuters
Tom Cruise
Tom Cruise je na filmskem prizorišču že vrsto let, toda njegov značilni nasmeh se ni spremenil že od Top Guna. Foto: Reuters
Tom Cruise
Filmski zgodovinar David Thomson je komentiral, da Cruise brez dvoma trpi za krizo srednjih let - skrbi ga počasno usihanje deškega čarma, ki je bil vedno njegov zaščitni znak. Foto: EPA

Produkcijska hiša, ki jo je Tom Cruise 14 let vodil s Paulo Wagner, bo zdaj nadaljevala brez njega. Po besedah predsednika uprave družbe Viacom, lastnice družbe Paramount Pictures, Sumnerja Redstona, naj bi bilo Cruisovo vodenje lastne produkcijske hiše v zadnjem času nesprejemljivo, zato so se odločili sodelovanje prekiniti. Cruisovi predstavniki trdijo drugače, da so za samostojno pot odločili oni, resnica pa od vsega začetka morda leži povsem drugje.

Vzrok za "odpis" enega najbolj donosnih in prepoznavnih zvezdnikov na planetu je morda povzročilo nekaj tako banalnega, kot je slaba prodaja DVD-jev. Čeprav je bil del enačbe gotovo tudi prenapihnjen ego na obeh straneh (Redstone je izjavil, da na svoji plačilni listi ne namerava imeti nekoga, ki dela postopen kreativni samomor), pa je tehtnico najverjetneje prevagalo dejstvo, da Cruise s prodajo DVD-jev ni služil dovolj (Tom je namreč skoraj edini zvezdnik, ki si je uspel izgovoriti pravico do deleža od prodanih DVD-jev in ne le do deleža od gledanosti filma).

Največji kupi denarja so v zakulisju
V zadnjih 18 mesecih se je rast trga za DVD-plošče dramatično zmanjšala in zdaj filmi, ki niso bili velike uspešnice v kinu (kot na primer Misija: Nemogoče 3), zamujenega ne morejo več nadoknaditi s poznejšo prodajo. Produkcijske hiše zato nočejo več podpisovati pogodb, zaradi katerih bi morale deliti že tako skromen dobiček od prodaje DVD-jev.

Gre za ponos
Drugi so prepričani, da je ljudi pri Paramountu razkačil končni izračun Misije: Nemogoče 3 - s filmom je Cruise namreč zaslužil več kot produkcijska hiša, čeprav je ta v naprej založila večji del denarja. Paramountova poteza (če so res oni odpustili Cruisa) je morda prvo znamenje, da bo industrija s svojimi največjimi zvezdniki nehala ravnati kot z razvajenimi princesami, katerim vsi skušajo posojati dragulje ter darovati oblačila in avtomobile. Misija: Nemogoče 3 je morda zaslužila 400 milijonov dolarjev, toda to je bilo manj od pričakovane vsote - in v Hollywoodu šteješ natanko toliko kot tvoj zadnji film.

Tom Cruise se je v nemilost medijev v zadnjem času spravil kar nekajkrat: pokopali so ga tako zagovori scientologije kot kritike psihiatrije in (preveč velikopotezni) javni izlivi ljubezni do zaročenke Katie Holmes. Trenutno se par s hčerko Suri skriva pred javnostjo.

Preveč je preveč
Da Hollywood mineva potrpljenje, dokazuje tudi javni opomin, ki ga je nedavno doživela Lindsay Lohan. Mlado igralko je produkcijska hiša okarala, češ da se na snemanju filma Georgia Rules obnaša kot "razvajen otročaj" - popiva, ponočuje in zamuja na delo.