Osebna prtljaga je tretji celovečerni režijski izdelek Janeza Lapajneta, ki se je podpisal tudi pod Šelestenje (2002) in Kratke stike (2006). Foto: Triglav film
Osebna prtljaga je tretji celovečerni režijski izdelek Janeza Lapajneta, ki se je podpisal tudi pod Šelestenje (2002) in Kratke stike (2006). Foto: Triglav film
Osebna prtljaga
Mojstrsko upodobljeni značaji se v Osebni prtljagi spopadajo z neizprosnimi težavami. Foto: Triglav film

12. festival slovenskega filma bo ponudil ogled 23 celovečernih filmov, mi pa vam v dneh pred festivalom predstavljamo peterico tekmovalnih igranih celovečercev. Četrti celovečerec Igorja Šterka 9:06 smo vam že predstavili, poleg omenjenega in Slovenke Damjana Kozoleta pa je selektor Jože Dolmark v glavni tekmovalni program uvrstil še Distorzijo režiserja Mihe Hočevarja, Igro s pari Mirana Zupaniča in Osebno prtljago Janeza Lapajneta. V nadaljevanju preberite več o zadnjem filmu.

Čisto običajna slovenska družina?
Vid (Klemen Slakonja) je zaznamovan s pretirano naklonjenostjo svoje ljubeče matere Mojce (Nataša Barbara Gračner) in z ravnodušnostjo nevmešavajočega očeta Sama (Branko Završan). Mojčin oče Ignac (Boris Cavazza) je dobrovoljen, a samozadosten družinski poglavar, Vidovo novo dekle Nina (Nina Rakovec) pa radoživo bitje, ki se bori z nestalnimi razmerji svoje mlade mame Žive (Tjaša Železnik).

To je povzetek zgodbe filma Osebna prtljaga, v katerem se mojstrsko upodobljeni značaji spopadajo z neizprosnimi težavami, njihova lastna prtljaga pa postaja njihovo pogubno breme, so sporočili s Triglav filma.

"Buteljčno" predvajanje filma v Kinoteki
Na Triglav filmu so se odločili za nekonvencionalno distribucijo filma, za katerega je Lapajne scenarij spisal skupaj z Nejcem Gazvodo. Gre namreč za avtorski izdelek, ki potrebuje ustrezen prostor za predvajanje in več časa za dostojnejše sobivanje z gledalci, so zapisali v sporočilu za javnost. Na režiserjevo pobudo so se zato tokrat odločili za "buteljčno" distribucijo filma, kar pomeni, da bo film predvajan manj pogosto, a bo na sporedu ostal dalj časa, projekcija pa bo imela stalni tedenski termin. Osebna prtljaga bo tako predvajana v dvorani Slovenske kinoteke v Ljubljani, in sicer ob četrtkih od 8. oktobra naprej, vedno ob 20.00.

Film bo za zdaj prikazovan le v Ljubljani, izjemoma pa ne bo predvajan le ob treh četrtkih v času 20. ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala – LIFFe in 25. festivala lezbičnega in gejevskega filma. Skupaj s Slovensko kinoteko bodo organizirali tudi posebne, šolske in druge projekcije filma.

Osebna prtljaga bo 2. oktobra predvajana v tekmovalnem sporedu portoroškega 12. festivala slovenskega filma, uradna ljubljanska premiera v Slovenski kinoteki pa bo 8. oktobra.