Irena Ostrouška je predstavila dejavnost Filmskega sklada RS v letu 2006-2007. Foto: RTV SLO
Irena Ostrouška je predstavila dejavnost Filmskega sklada RS v letu 2006-2007. Foto: RTV SLO
Feri Lainšček
Petelinji zajtrk po istoimenskem romanu Ferija Lainščka bodo začeli snemati avgusta. Foto: RTV SLO
Film Odgrobadogroba še vedno potuje po festivalih, Italijani pa ga bodo lahko gledali v svojem jeziku. Foto: Željko Stevanić

Irena Ostrouška, direktorica Filmskega sklada RS-a, je predstavila filmski program za leto 2006/2007. Povišana finančna sredstva - za leto 2006/2007 so na Skladu dobili malo več kot 851 milijonov tolarjev -, ki jih je država namenila razvoju slovenske filmske umetnosti, posledično dovoljujejo obširnejšo filmsko produkcijo.



Od traktorja do zajtrka ...
Snemali bodo ali pa so snemati že začeli filme Traktor, ljubezen in rock'n'roll Branka Djuriča, Estrelita Metoda Pevca, Gozd Andreja Zdraviča, Tea Hanne A. Slak, Petelinji zajtrk Marka Naberšnika, Inštalacija ljubezni Maje Weiss, Kratki stiki Janeza Lapajneta, Striptih B Filipa Robarja Dorina in Ukazujem v režiji Vinka Möderndorferja.

... in od trilerja do otroškega filma
Irena Ostrouška je zadovoljna, ker so našteti filmi vsebinsko in žanrsko pestri - med drugim lahko pričakujemo politični triler, ljubezensko dramo in otroški film. Trije od celovečercev so bila za realizacijo že izbrani na podlagi javnih pozivov, ki so zamenjali javni razpis. Prednosti javnih pozivov so zlasti hitrejše izvajanje ter hitrejše sklepanje in izvajanje samih pogodb.

Ostrouška je na tiskovni konferenci, na kateri je Sklad predstavil načrte, spregovorila tudi o kratkometražnih filmih, scenarijih in projektih v razvoju in financiranju projektov ter predstavila Pregledno poročilo Filmskega sklada RS-a - javnega sklada 2001-2005. Takšne publikacije izdajajo vse primerljive ustanove po svetu, slovensko poročilo pa poleg razpredelnic, ki prinašajo vpogled v finančne vložke, uspeh in gledanost, prinaša tudi prispevke in fotografije o zgodovini slovenskega filma.

Odgrobadogroba v italijanščini
Kocjančičeva je spregovorila še o slovenskih filmih na festivalih. V tem trenutku po festivalih potujeta filma Uglaševanje in Odgrobadogroba. Ta bo tudi prvi slovenski film, ki ga bodo distribuirali v Italiji - Italijani bodo Odgrobadogroba gledali v sinhronizirani obliki. Jesen bo prinesla tudi nekaj retrospektiv slovenskega filma v evropskih mestih.

Bo sklad postal inštitut?
Na vprašanje, ali se bo sklad udeležil javne razprave o predlogu zakona, po katerem naj bi filmski sklad nadomestil Inštitut za avdiovizualne vsebine RS, je predsednica sklada odgovorila, da še prebirajo gradivo, ki ga je pripravilo ministrstvo za kulturo. Ostrouška meni, da naj pobudo prevzamejo strokovna društva.