Mao Cetung je konfucijanstvo preganjal kot miselni sistem, ki Kitajsko ohranja v srednjem veku, danes pa kitajska vlada podpira snemanje filma o tem mislecu, ki je živel okoli leta 599 pr. n. št. Foto:
Mao Cetung je konfucijanstvo preganjal kot miselni sistem, ki Kitajsko ohranja v srednjem veku, danes pa kitajska vlada podpira snemanje filma o tem mislecu, ki je živel okoli leta 599 pr. n. št. Foto:
Prospero Intorcetta: Življenje in delo Konfucija (1687)
Zanimanje za Konfucija je bilo veliko tudi v Evropi, saj so številna njegova etična načela sorodna krščanskim.

Misleca, čigar etika je vodila kitajsko politično življenje kar okoli 2.500 let, naj bi v filmu upodobil hongkonški igralec Čov Junfat, ki ga azijsko občinstvo pozna predvsem po vlogah gangsterjev in po njegovem zaščitnem znaku, trenčkotu, največja produkcija, v kateri je doslej zaigral, pa je Prežeči tiger, skriti zmaj oskarjevca Anga Leeja. Film naj bi začeli snemati že v treh tednih.

Popolna poslušnost, ki je na Kitajskem ohranjala srednji vek
Konfucij in njegov miselni sistem, ki temelji na načelu Li, za katerega Konfucij pravi, da obsega 300 večjih in 3.000 manjših pravil medosebnega obnašanja, sta bila na Kitajskem povzdignjena na raven neke vrste teokratskega sistema, sistema, ki je obenem religijski in političen. Konfucianizem, ki med drugim pridiga o galantnem obnašanju, ki vključuje strogo upoštevanje družbene hierarhije, je pogojeval večstoletni obstoj sistema popolne poslušnosti, zaradi česar so ga kot miselni sistem, ki Kitajsko ohranja v srednjem veku bičali somišljeniki Maa Cetunga.

Uradna Konfucijeva genealogija
Konfucij je živel okoli leta 500 pred našim štetjem in zaradi njegove prvenstvene vloge v kitajskem javnem življenju so skrbno beležili njegovo potomstvo, ki je bilo v času kitajskega cesarstva ovenčano z različnimi plemiškimi častmi in najvišjimi uradniškimi mesti. Tudi desetletja komunizma tradicije zaznamovanja Konfucijevih potomcev niso izbrisala. Tako velja, da se je 1. januarja 2006 rodil 80. uradni Konfucijev naslednik. Deček z imenom Kung Jujen je na svet privekal v Tajpeju. Člani glavne Konfucijeve nasledstvene linije so namreč med kitajsko državljansko vojno z družinskega posestva Čufu pobegnili na Tajvan, kjer med drugim še naprej skrbijo tudi za redno ponatiskovanje Konfucijeve genealogije. Nova izdaja naj bi izšla že letos in zanimanje zanjo bo zaradi filma verjetno še večje, kot bi bilo sicer.