Posnetek z lanskega Festivala kratkega filma (FeKK). Foto: FeKK
Posnetek z lanskega Festivala kratkega filma (FeKK). Foto: FeKK

10. FeKK poteka med 19. in 24. avgustom v Ljubljani, med drugim na letnem kinu Slovenske kinoteke na muzejski ploščadi Metelkova, v dvorani Slovenske kinoteke, v Kinodvoru in v Trubarjevi hiši literature. Odprtje bo drevi ob 20.30 v Kinodvoru, slavnostna govornica bo ministrica za kulturo Asta Vrečko.

Med festivalom so brezplačno dostopni nagrajeni filmi lanske festivalske izvedbe na Bazi slovenskih filmov. Letos se na FeKK vrača tudi program VR-filmov, ki ga društvo Kraken pripravlja v sodelovanju s tržaškim Mednarodnim filmskim festivalom ShorTS.

Natančen festivalski urnik
si lahko pogledate tukaj.

FeKK je "skozi desetletje delovanja iz skromnih začetkov zrasel v prepoznaven kulturni dogodek, ki v slavljenju kratkometražne filmske forme združuje filmske ustvarjalce, navdušence in stroko na mednarodni ravni," so ob jubileju sporočili iz društva Kraken, ki organizira festival.

Radu Jude, Plastična semiotika, 2021. Foto: FeKK
Radu Jude, Plastična semiotika, 2021. Foto: FeKK

Osrednja dela festivala sta mednarodni tekmovalni program FeKK BAL in tekmovalni program FeKK SLO. Prvi prinaša sodobne kratke filme iz držav balkanskega polotoka, drugi pa cvetober domače produkcije. Selektorske ekipe so tokrat izbrale 23 filmov za mednarodni in 19 filmov za domači program.

Tekmovalni del festivala spremljajo kurirani avtorski in tematski programi. Letos je med njimi retrospektiva kratkih filmov Raduja Judeja, ki velja za enfant terribla sodobnega romunskega filma. Spominu na režiserja iz časa Sovjetske zveze Sergeja Paradžanova (1924–1990) pa se bodo ob 100. obletnici rojstva poklonili s triptihom njegovih redko videnih kratkih filmov, ki so bili pred kratkim restavrirani.

France Kosmač, Tovariš telefon / Comrade Telephone, 1958. Foto: FeKK/Iz arhiva
France Kosmač, Tovariš telefon / Comrade Telephone, 1958. Foto: FeKK/Iz arhiva

Nadalje so iz leta 1968 ustanovljenega Slovenskega filmskega arhiva (SFA) sestavili program domačih kratkometražcev prepoznavnih avtorjev, med katerimi so Jože Bevc, Marjan Ciglič, France Kosmač in Karpo Godina. Letošnji festival prinaša tudi pregled evropske produkcije v dveh sklopih: v enega so uvrstili filme, ki so na različnih festivalih prejeli nagrado občinstva, v drugega pa lanske nominirance Evropske filmske akademije za najboljši kratki film leta. Program FeKKIDS: Dolgo vroče poletje pa prinaša filme za mladino.

Lealudvik: Dethrone. Foto: FeKK
Lealudvik: Dethrone. Foto: FeKK

V Kinodvoru bodo na prvi dan festivala odprli razstavo, posvečeno njegovemu 10. jubileju. V prostorih Zavoda SCCA pa bodo dan pozneje odprli še razstavo Dethrone umetniškega tandema Lealudvik (Lea Jelenko in Matjaž Komel), ki ustvarja na področjih vizualne umetnosti, grafičnega oblikovanja in zinovske produkcije.

V sklopu festivala bodo tudi tokrat potekale delavnice, sicer pa letošnji program zaobjema 27 projekcij in različnih dogodkov, s skupno z več kot 130 kratkimi filmi iz več kot 30 različnih držav, so še sporočili organizatorji.