Rdeči boogie spremlja  skupino glasbenikov, ki zabava delavce delovnih brigad v letih po koncu druge svetovne vojne. Toda najraje igrajo džez in boogie, ki veljata za imperialistično domislico in sta kot taka nezaželena. Foto: Bergamo Film Meeting
Rdeči boogie spremlja skupino glasbenikov, ki zabava delavce delovnih brigad v letih po koncu druge svetovne vojne. Toda najraje igrajo džez in boogie, ki veljata za imperialistično domislico in sta kot taka nezaželena. Foto: Bergamo Film Meeting

Filmsko dogajanje bo odprl kultni film Rdeči boogie ali Kaj ti je deklica filmskega režiserja Karpa Godine iz leta 1982, v katerem nastopa kopica prepoznavnih slovenskih imen, med drugim Boris Cavazza in Ivo Ban. V četrtek sledi film Abderrahmana Sisska z ljubezensko zgodbo Črni čaj, ki se dogaja v afriški četrti kitajskega mesta.

Sorodna novica Joan Baez: Jaz sem hrušč

Na petkovem sporedu je film Joan Baez: Jaz sem hrušč s surovim in intimnim portretom legendarne kantavtorice, aktivistke in zagovornice državljanskih pravic v avtorstvu Miri Navasky, Maeve O'Boyle in Karen O'Connor. Dan pozneje bo predvajana slovenska Duhovnica v režiji Maje Prettner, ki spremlja evangeličansko duhovnico Jano ob odločitvi za izstop iz duhovniškega poklica.

Za nedeljski večer je napovedan italijanski film Jutri je še en dan režiserke in glavne igralke Paole Cortellesi. Ponedeljkovo filmsko dogajanje bo zaznamoval igrani celovečerec francoske režiserke Justine Triet z naslovom Anatomija padca, torek pa bo namenjen najmlajšim, družinam in navdušencem nad animacijo. Film Fant in čaplja filmskega režiserja Hajaa Mijazakija postavlja v središče 11-letnega Mahita, ki je po tragični izgubi mame prisiljen zapustiti Tokio in se preseliti na podeželje.

Na sporedu bo osem filmov slovenskih in tujih režiserjev. Celovečerce različnih žanrov bodo uvajali kratki filmi. Foto: Matija Keber
Na sporedu bo osem filmov slovenskih in tujih režiserjev. Celovečerce različnih žanrov bodo uvajali kratki filmi. Foto: Matija Keber
Sorodna novica Fant in čaplja

Filmsko dogajanje bo sklenil film Popolni dnevi režiserja Wima Wendersa. Režiser se je z njim vrnil v Tokio, kjer je posnel ganljivo filmsko zgodbo, ki raziskuje iskanje lepote v drobnih trenutkih vsakdanjega življenja.

Kot so zapisali pri Ustanovi Silvana Furlana, je literarni in filmski ustvarjalec Furlan z ljubeznijo do filma, ki je zaobjemala pisno refleksijo, ustvarjanje, izobraževanja, organizacijo in promocije, pustil pečat kot osrednja osebnost snovanja kulturne politike na področju filma v času po osamosvojitvi Slovenije. Kot direktor Slovenske kinoteke, filmski zgodovinar ter teoretik, pisec, urednik in avtor številnih filmskih študij in knjižnih objav ima velike zasluge za obujanje in ohranjanje filmskega zgodovinskega spomina ter za vris Slovenije na svetovni filmski zemljevid.

Projekcije so brezplačne, vse filme bodo predvajali ob 21. uri. V primeru dežja bodo projekcije v mali dvorani Kulturnega doma Nova Gorica.

Obnovljeni film Rdeči boogie ali Kaj ti je deklica bo zagnal Letni kino Silvana Furlana