Marko Mandić je odigral eno glavnih vlog v Alamutu. Foto: Peter Uhan
Marko Mandić je odigral eno glavnih vlog v Alamutu. Foto: Peter Uhan
Marko Mandić
V Berlinu se bo verjetno predstavil s kolažem iz filmov, v katerih je nastopil. Foto: SNG Drama Ljubljana
Iva Krajnc
Na Berlinalu se je predstavila tudi že Iva Krajnc. Foto: RTV SLO

Program Vzhajajoče zvezde (Shooting Stars) bo na Berlinalu na sporedu med 10. in 12. februarjem, na njem pa se bo predstavilo 25 obetavnih evropskih igralcev. Ti dobijo na enem izmed treh najpomembnejših evropskih festivalov priložnost za srečanje s številnimi tujimi kolegi, producenti in drugimi filmarji, česar se Mandić, ki bo v četrtek, 18. 1., ob 10.00 gost spletne klepetalnice MMC-ja, zelo veseli.

Gledališki in filmski ustvarjalec
Igralec ki ga je (bilo) v Drami v Ljubljani mogoče videti tudi v predstavah Iskanje izgubljenega časa, Fedra, Oblika stvari, Bratje Karamazovi, Črimekundan ali Brezmadežni, Alamut, Ana Karenina, Bolezen mladosti in Ojdip v Korintu, se je uveljavil tudi že kot filmski igralec. V Berlinu se bo tako verjento predstavil s kolažem, sestavljenim iz filmov, v katerih je nastopil: Vladimir, L kot ljubezen, Barabe in Teja; ta bo premierno šele predvajana. Prvič je sicer nase opozoril v filmu Express, Express.

Razglasitev za vzhajajočo zvezdo evropskega filma pa ni prva nagrada, ki jo je Mandić prejel za svoje ustvarjanje. Igralec, ki je diplomiral na AGRFT-ju, nato pa se je izpopolnjeval še na ustanovi The Lee Strasberg Theatre Institute v New Yorku, je bil tudi že med slavljenci Borštnikovega srečanja in dobitniki Severjeve nagrade.

Lahko je ranjen mladenič ali zresnjen protagonist
Žirija, ki mu je podelila nagrado Staneta Severja za poklicna gledališča, je ob podelitvi zapisala, da "njegove igralske stvaritve izkazujejo iskrenost, občutljivost in natančnost v oblikovanju igralskih vlog, njegovih čutenj in čustev. Študiozno se poglablja v sleherno vlogo, igra vse od karakternih do razumsko pretresljivih likov, od ranjenega mladeniča do smešno zresnjenega, iskrenega človeka, celo do postaranega mladeniča, ki nosi na sebi breme sveta. V vsaki od tako različnih vlog, predstavljenih v dramskih uprizoritvah sodobnejše svetovne dramske literature, je Marko Mandić uspel najti prepričljiv igralski razpon, duhovno bogastvo in sijajnost prepričljivega igralskega daru, ki sodijo v območje sodobne dramske/gledališke igre."
Med zvezdami je bil tudi "James Bond"
Projekt vzhajajočih zvezd v Berlinu poteka od leta 1998, ko sta se med 16 obetajočimi evropskimi igralci predstavili tudi nemška igralka Franka Potente in njena britanska kolegica Rachel Weisz. Do danes jima je sledilo okoli 200 igralcev, med drugim tudi novi James Bond Daniel Craig in zvezda filma Eksperiment Moritz Bleibtreu. Med vzhajajočimi zvezdami sta bili tudi že dve slovenski igralki: prva leta 2005 Aleksandra Balmazović, ki je prepričala s filmom Sivi kamion rdeče barve, leto kasneje pa Iva Krajnc, ki je navdušila z vlogo v filmu Ljubljana je ljubljena.