V omarah Martina Scorseseja se kar tare priznanj. Najbolj žlahtnega - oskarja - pa ni med njimi. Foto: Reuters
V omarah Martina Scorseseja se kar tare priznanj. Najbolj žlahtnega - oskarja - pa ni med njimi. Foto: Reuters
Clint Eastwood in Steven Spielberg

Scorseseja, ki se mu oskar za najboljšega režiserja vztrajno izmika že nekaj desetletij, je namreč ceh ameriških režiserjev (Directors Guild) že sedmič uvrstil med nominirance za priznanje za najboljšega režiserja zadnjega leta. Poleg režiserja, ki tokrat navdušuje s filmom Dvojna igra, se bodo za priznanje potegovali še Bill Condon (za film Dreamgirls), Jonathan Dayton in Valerie Faris (Little Miss Sunshine), Stephen Frears (The Queen) in Alejandro González Inárritu (Babilon).

Čigav pot ni bil prelit zaman?
Predsednik združbe Michael Apted, ki zastopa interese ameriških televizijskih in filmskih režiserjev, je o nominirancih povedal: "Vsak od petih nominirancev je prikazal izjemno sposobnost za iskanje idealnega načina pripovedovanja zgodbe prek prepletanja "obrtniške sposobnosti" in vizije. Za režiserje je ta nagrada še prav posebno pomembna, saj o nagrajencu odločajo njihovi stanovski kolegi - možje in žene, ki tudi sami poznajo strast, pot in strah, ki spremljajo ustvarjanje filmov." Priznanja bodo podelili na slovesni večerji, ki bo 3. februarja potekala v losangeleškem hotelu Hyatt Century Plaza Hotel.

Izginuli Clint Eastwood
Največje presenečenje objave kandidatov za priznanje je bila zagotovo odsotnost Clinta Eastwooda med nominiranci, saj oba njegova filma o dogajanju na vzhodnoazijskem bojišču v drugi svetovni vojni, ki ju je predstavil lani, veljata za kandidata za oskarja za najboljši film; Eastwoodu pa pripisujejo tudi velike možnosti, da se spet vpiše med dobitnike oskarja za najboljšega režiserja. To mu je prvič uspelo leta 1993, ko je navdušil z vesternom Neodpuščeno (Unforgiven), drugič pa leta 2005, ko je slavil s filmom Punčka za milijon dolarjev (Million Dollar Baby).

Objava nominirancev za priznanje ceha ameriških režiserjev pa je kaj slab obet za Clinta Eastwooda. Zaradi prekrivajočega se članstva režiserskega ceha in Ameriške filmske akademije - ta odloča o dobitnikih oskarjev - sta namreč imeni, ki po mnenju akademije in ceha zaznamujeta najboljšega režiserja zadnjega leta dni, skoraj vedno identični. Nagrado režiserskega ceha so do zdaj podelili 58-krat in kar v 52 primerih je najboljši režiser po izboru svojih kolegov nekaj tednov pozneje postal tudi dobitnik oskarja.