Meg Ryan se tako pridružuje ameriškemu igralcu Johnu Turturru, ameriškemu režiserju, scenaristu in producentu Alexandru Paynu ter palestinskemu režiserju Elii Suleimanu, ki jih bodo na letošnjem Sarajevskem filmskem festivalu (SFF) prav tako nagradili s častnim srcem Sarajeva.

Igralka Meg Ryan, ki je zaslovela z romantičnimi komedijami, je predvsem v 90. letih preteklega stoletja veljala za ljubljenko ameriškega občinstva. Foto: EPA
Igralka Meg Ryan, ki je zaslovela z romantičnimi komedijami, je predvsem v 90. letih preteklega stoletja veljala za ljubljenko ameriškega občinstva. Foto: EPA

Med najznamenitejše filme, v katerih je nastopila Meg Ryan in so postali svetovne uspešnice, nedvomno spadajo romantične komedije Ko je Harry srečal Sally (1989) z Billyjem Crystalom ter Romanca v Seattlu (1993) in Čaka te pošta (1998) s Tomom Hanksom.

"Kamera je resničnostni stroj"
Igralka je s svojo duhovito interpretacijo, ki združuje tako lepoto kot ironijo, pripomogla k temu, da so se ti filmi zapisali v zgodovino. Hollywoodska zvezdnica je znana po svoji vsestranskosti in naravnem šarmu v vsaki vlogi, ki jo odigra, so zapisali organizatorji festivala. A kot je povedala leta 2019 v intervjuju za New York Times: "Nikoli nisem razmišljala: 'Moram vklopiti svoj šarm.' Na začetku sploh nisem imela veliko igralske tehnike. Poskušala sem samo povedati resnico. Kamera je resničnostni stroj in ve vse, o čemer razmišljaš, zato se ne da pretvarjati."

Po 25 letih na SFF-ju znova projekcija uspešnice
Meg Ryan bo v okviru festivala prisostvovala tudi na posebni projekciji filma Čaka te pošta režiserke Nore Ephron v poletnem kinu Coca-Cola. Kot so izpostavili organizatorji, bo Meg Ryan občinstvo pozdravila na istem mestu, kjer so pred 25 leti predvajali ta film v okviru 5. Sarajevskega filmskega festivala v letu 1999.

Mojstrski tečaj in novi film v njeni režiji
Igralka bo vodila tudi mojstrski tečaj, ki ga bo moderiral bosansko-hercegovski režiser Danis Tanović, sicer dobitnik oskarja za film Nikogaršnja zemlja (2001). Tečaj bo posebna priložnost za vpogled v ključne vidike igralkine kariere in film What Happens Later iz leta 2023. Gre za romantično komedijo v njeni režiji, za katero je scenarij napisala skupaj s Stevenom Dietzem in Kirkom Lynnom., scenarij je sicer priredba Dietzevega dramskega besedila Shooting Star.

Skozi zgodbo spremljamo Billa (David Duchovny) in Willo (Meg Ryan), ki čez noč ostaneta na zasneženem malem letališču. Willa z bujno domišljijo in Bill s katastrofičnimi pričakovanji se po desetletju znova znajdeta skupaj in ugotavljata, da se enako privlačita in odbijata, kot sta se nekoč. Ko razvozlata uganko skupne preteklosti in primerjata svoji življenji s sanjami, ki sta si jih nekoč delila, se začneta spraševati, ali je njuno vnovično srečanje zgolj naključje, je vsebino povzel portal Indiewire.

What Happens Later je drugi film po vrsti v njeni režiji, ki sledi neodvisnemu Ithaca iz leta 2015. Dogajanje v filmu je postavljeno v leto 1942 v manjše kalifornijsko mesto, ob Meg Ryan je znova zaigral Tom Hanks, pa tudi danes že pokojni Sam Shepard in njen sin Jack Quaid, ki se ji je rodil v zakonu z igralcem Dennisom Quaidom.

Igralka, ki se je izkazala torej tudi za kamero
"Meg Ryan je osvojila naša srca na prvi pogled. Ne le, da nas je vse očarala s svojimi nepozabnimi nastopi, ampak se je izkazala tudi za kamero kot režiserka in scenaristka. V čast nam je, da ji bomo podelili častno srce Sarajeva," je po pisanju Al Džazire dejal festivalski direktor Jovan Marjanović.

Nagrada častno srce Sarajeva je bila ustanovljena leta 2005 z namenom podelitve priznanja posameznikom za njihov izjemen prispevek k afirmaciji in razvoju filmske industrije ter podpori in razvoju tega festivala. Med prejemniki v preteklih letih so Mark Cousins, Lynne Ramsay, Charlie Kaufman, Jesse Eisenberg, Ruben Östlund, Sergei Loznitsa, Paul Schrader in Wim Wenders.

Jubilejni 30. Sarajevski filmski festival bo potekal med 16. in 23. avgustom.