Mehičani so za prihodnost mehiškega filma lobirali celo pri mehiškemu predsedniku. Foto: EPA
Mehičani so za prihodnost mehiškega filma lobirali celo pri mehiškemu predsedniku. Foto: EPA
Otroci človeštva
Otrokom človeštva Alfonsa Cuaróna so bili kritiki še najmanj naklonjeni. Babilon in Panov labirint pa sta jih očarala. Foto: Kolosej

Inárritu, režiser kultnih Babilona in Pasje ljubezni, je razložil, da bi trije režiserji skupaj s še dvema mehiškima kolegoma posneli pet filmov, ki bi skupaj stali 100 milijonov dolarjev. Trije prijatelji v svojo družbo vabijo še Carlosa Cuaróna, mlajšega brata Alfonsa Cuaróna, ki je z bratom napisal scenarij za film Jaz pa tebi mamo, ter Rodriga Garcío, sina kolumbijskega pisatelja Gabriela Garcíe Márqueza.

Projekt naj bi zanimal studio Universal
Peterica bo Hollywoodu ponudila "pet odličnih filmov za 100 milijonov dolarjev". Želijo, da bi eden od velikih hollywoodskih studiev odobril snemanje petih filmov za pet režiserjev, ki pripadajo isti generaciji - stari so med 40 in 48 let. Studio Universal naj bi bil eden tistih, ki se zanimajo za projekt, "cena" 100 milijonov dolarjev pa naj bi bila pravzaprav zelo ugodna. Večina hollywoodskih uspešnic je namreč mnogo dražjih, poleg tega pa so Mehičani že nekaj časa zagotovilo za izvirne filmske zgodbe.

Lani so se šibili pod nagradami
Del Toro, Cuarón in Gonzalez Inárritu, dobri prijatelji in sodelavci, ki so se spoznali že v mladih letih, so že neka časa nazaj obljubili, da bodo svoj uspeh uporabili tudi za to, da bi se položaj mehiške kinematografije izboljšal. Lani so vsi trije posneli po en uspešen film. Del Torov fantazijski Panov labirint je 25. februarja na podelitvi oskarjev dobil tri zlate kipce, Babilon Alejandra Gonzaleza Inarrituja enega, znanstvenofantastični Otroci človeštva Alfonsa Cuaróna pa je bil nominiran za tri oskarje. Uspešni mehiški režiserji, ki zadnja leta mehiški film uspešno predstavljajo po svetu, pravijo, da bodo kmalu predstavili tudi nove projekte.