Slovenski filmski center, javna agencija RS, ki je trenutno v postopku vpisa v sodni register, bo nadomestil Filmski sklad. Foto: MMC RTV SLO
Slovenski filmski center, javna agencija RS, ki je trenutno v postopku vpisa v sodni register, bo nadomestil Filmski sklad. Foto: MMC RTV SLO
Majda Širca, Stojan Pelko, Ministrstvo za kulturo
Kot so pojasnili na ministrstvu za kulturo, je bilo za predlog spremembe vpisa v sodni register potrebno predložiti tudi sklepe o imenovanju članov sveta in imenovanju zakonitega zastopnika oziroma vršilca dolžnosti direktorja Slovenskega filmskega centra, zato menijo, da so očitki neutemeljeni in neupravičeni, saj bi bilo nezakonito vsakršno nasprotno ravnanje. Foto: Andrej Križ/Ministrstvo za kulturo
Festival slovenskega filma, FSF
Vlada je 30. decembra za v.d. direktorja Slovenskega filmskega centra imenovala Sama Ruglja. Foto: FSF

Ministrstvo za kulturo v odzivu na očitke o nezakonitem ravnanju v povezavi s Slovenskim filmskim centrom te označuje za "neutemeljene in neupravičene, saj bi bilo nezakonito vsakršno nasprotno ravnanje".
Ministrstvo se je odzvalo na pisanje spletne izdaje Demokracije, ki piše, da naj bi vlada nezakonito imenovala v. d. direktorja Slovenskega filmskega centra Sama Ruglja in člane sveta, čeprav filmski center še ni vpisan v sodni register.
Uradno naj bi Slovenski filmski center, javna agencija RS, ki bo nadomestil Filmski sklad, začel uradno delovati prav z januarjem in, kot pravijo na ministrstvu za kulturo, je Slovenski filmski center trenutno v postopku vpisa v sodni register.
Vlada je Sama Ruglja za v. d. direktorja Slovenskega filmskega centra imenovala 30. decembra, mandat vršilca dolžnosti pa traja do imenovanja novega direktorja, vendar največ šest mesecev od dneva vpisa Slovenskega filmskega centra v sodni register, so ob Rugljevem imenovanju sporočili iz urada vlade za komuniciranje.
16. decembra je vlada imenovala tudi člane sveta Slovenskega filmskega centra, v katerem bodo sedeli dramaturginja Vilma Štritof, pravnik Matej Zavrl, režiserji Igor Šmid, Igor Šterk in Martin Srebotnjak, režiser in scenarist Bojan Labovič, producent Janez Pirc in ekonomistka Suzana Zirkelach. Njihov mandat traja pet let z možnostjo ponovnega imenovanja od dneva konstituiranja sveta.
Za predlog spremembe vpisa v sodni register je treba predložiti tudi sklepe o imenovanju članov sveta in imenovanju zakonitega zastopnika oziroma vršilca dolžnosti direktorja Slovenskega filmskega centra, saj, kot to določa zakon o filmskem centru, do imenovanja direktorja agencije opravlja njegovo funkcijo vršilec dolžnosti, pojasnjujejo na ministrstvu. To je pogoj za vpis Slovenskega filmskega centra v sodni register, zato je bilo imenovanje potrebno, so še zapisali na ministrstvu za kulturo.
Do vpisa v register je direktor Igor Kadunc
V skladu s prvim odstavkom 28. člena zakona o Slovenskem filmskem centru prenehajo članom nadzornega sveta mandati z vpisom filmskega centra v sodni register. Ti bodo z direktorjem Filmskega sklada razrešeni po samem zakonu o Slovenskem filmskem centru - in skladno z izrecno zakonsko določbo - z vpisom Slovenskega filmskega centra v sodni register. Do vpisa filmskega centra v sodni register pa je direktor Filmskega sklada Igor Kadunc, so še zapisali na ministrstvu za kulturo.
Nezakonito imenovanje v. d. direktorja Filmskega sklada očitajo ministrici tudi v SDS-u, ki premierja pozivajo k njeni razrešitvi, prav tako pa pozivajo predsednika Računskega sodišča, da na ministrstvu za kulturo sproži temeljito revizijo poslovanja.