Filmski sklad RS je bil s sklepom na seji vlade preoblikovan v Slovenski filmski center s statusom javne agencije. Foto: MMC RTV SLO
Filmski sklad RS je bil s sklepom na seji vlade preoblikovan v Slovenski filmski center s statusom javne agencije. Foto: MMC RTV SLO

Vlada bo s prenosom prostorov in opreme sklada v uporabo in upravljanje nove agencije tej zagotovila materialna in finančna sredstva za začetek dela in poslovanja. Sklep določa namen, dejavnost in naloge agencije ter sestavo, pristojnosti in dolžnosti njenih organov.
Zaposleni bodo nadaljevali delo na agenciji
S sklepom so določeni pogoji za imenovanje ter razrešitev direktorja in pomočnika direktorja. Določeni so tudi sestava, predvideno število in mandat strokovnih komisij ter sestava pogodbe o sofinanciranju, poleg tega pa tudi predvideni splošni akti in nadzor.
Javni uslužbenci, ki so bili do zdaj zaposleni na skladu, bodo delo nadaljevali na svojih delovnih mestih na agenciji. Njihove pogodbe o zaposlitvi veljajo še naprej, po sprejemu splošnega akta o notranji organizaciji in sistemizaciji delovnih mest agencije pa bo direktor sklenil z njimi nove pogodbe.

60 dni za preoblikovanje
Preoblikovanje Filmskega sklada predpisuje zakon o Slovenskem filmskem centru, javni agenciji RS. V 60 dneh od sprejetja akta mora sklad preoblikovati poslovni in finančni načrt v program dela, ki je določen za javne agencije. Popis obveznosti, terjatev in premoženja ter končno bilanco bo sklad izvedel na zadnji dan svojega poslovanja.