Po Prevzetnosti in pristranosti se je Joe Wright lotil zgdobe še enega romana. Foto: www.labiennale.org
Po Prevzetnosti in pristranosti se je Joe Wright lotil zgdobe še enega romana. Foto: www.labiennale.org
Marco Müller
Marco Müller letos išče nove smernice filmske umetnosti. Foto: EPA
Keira Knightley
Keira Knightley se je tokrat že drugič prepustila usmerjanju režiserja Joa Wrighta. Foto: EPA

S filmom pa bo odprtje festivala 29. avgusta tudi v znamenju režiserja Joa Wrighta in igralske zasedbe, ki jo sestavljajo James McAvoy, Keira Knightley, Romola Garai, Saoirse Ronan in Vanessa Redgrave. Premiera prvega filma bo v Sali Grande v Palazzo del Cinema, do 8. septembra pa si bo filme, ki bodo sestavljali letošnji program festivala, mogoče gledati
na Lidu.

Odkrivanje mladih filmarjev
Izbor britanske produkcije za odprtje beneškega festivala je v skladu z napovedjo Marca Müllerja, ki že četrto leto kot direktor stoji na čelu festivala, da bodo na letošnjem festivalu filmi z angleško govorečega območja še posebej dobro zastopani. Müller je med drugim povedal, da se bo letošnji festival osredotočil na inovativne filme še uveljavljajočih se režiserjev, kar prav tako pojasni izbor filma Atonement za prvega na festivalu, saj je 35-letni režiser Wright pred tem posnel le en celovečerec.

Leta 2005 se je predstavil z dramo Prevzetnost in pristranost, v kateri je prav tako nastopila Keira Knightley, film pa mu je prinesel nominacijo za oskarja. 64. izdaja festivala bo torej usmerjena predvsem v iskanje inovativnega razvoja v sedmi umetnosti in razkrivanju novih smernic v sodobni kinematografiji. Festival tako odkriva in predstavlja protagoniste filma v prihodnosti.

Ko majhni presežejo velike
"V letu svoje 75-letnice mora festival zreti v prihodnost. Prvič v zgodovini je prvi film festivala delo mladega režiserja. Film, ki ga je programski komite izbral soglasno, je lahko v smislu čustvenega in vizualnega učinka še večji kot veliki filmi priznanih režiserjev," je ob predstavitvi izbranega filma povedal Marco Müller.

Na najbolj vroči dan leta 1935
Zgodba filma Atonement, ki jo je za film priredil scenarist Christopher Hampton, se odvija v sredini 30. let, pripoveduje pa o Briony Tallis, ki po krivem obtoži fanta svoje sestre Cecilie, da je zagrešil zločin. To se zgodi na najbolj vroči dan v letu 1935, ko živi Briony s svojo družino v veliki viktorijanski graščini, kombinacija neznosne vročine in potlačenih čustev pa prinesejo vsem nekakšen občutek napetosti in nevarnosti.

Dekle z neverjetno domišljijo tako skozi serijo napačno interpretiranih dogodkov po krivem obtoži Robbieja Turnerja, ki je hkrati sin hišne pomočnice. Ta obtožba uniči Robbiejevo in Cecilijino svežo ljubezen in hkrati dramatično spremeni smer, ki jih v prihodnosti ubere njihovo življenje. Britanska premiera filma Atonement bo 14. septembra, v ZDA 7. decembra, v Italiji pa 21. septembra.

M. K.