"Ta film je moje sporočilo, da se demokracije in družbene pravičnosti ne sme šteti za samoumevni," pravi režiser filma. Foto: IMDb

Gledalca potegne v vrtinec neustrašnega boja raziskovalnih novinarjev proti pohlepu in sistemski korupciji v Romuniji, piše v obrazložitvi nagrade.

Film predstavlja neposredno obsodbo romunskega zdravstvenega sistema ter sistemske in politične korupcije. Zmagovalni film so po podelitvi nagrade v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma nocoj tudi prikazali.

"Bolezensko" stanje, v katero je ujet ves svet
Film je prvovrsten politični triler, ki skozi mikrokozmos ene nacije nevsiljivo odseva "bolezensko" stanje, v katero je ujet ves svet. Če smo si pred izbruhom pandemije še lahko zatiskali oči, da to ni naša zgodba, je danes jasno, da je celotno človeštvo en velik Kolektiv, je zapisala žirija, ki je odločitev o nagradi sprejela soglasno.

"Ta film je moje sporočilo, da se demokracije in družbene pravičnosti ne sme šteti za samoumevni," pravi režiser filma.

Mednarodno žirijo so sestavljali režiser in producent Rok Biček, socialna delavka in sodelavka Amnesty International Slovenije Tina Plahutnik ter predsednica Sveta za enakost spolov Maryse Hendrix iz Belgije.

Paradoks med pravičnostjo in odpuščanjem
S posebno omembo so se odločili izpostaviti še slovensko manjšinsko koprodukcijo Vzorno vedenje režiserjev Audriusa Mickevičiusa in Nerijusa Mileriusa. Zapisali so, da verjetno ne bodo nikoli izvedeli, ali je Audrius Mickevičius ustvarjanje filma zavestno vzel za sredstvo žalovanja za svojim umorjenim bratom, vendar je v Vzornem vedenju ob pomoči Nerijusa Mileriusa neusmiljeno razgalil paradoks med pravičnostjo in odpuščanjem.

Marca so festival zaradi izbruha epidemije novega koronavirusa prestavili na čas, ko so kinematografi spet odprti. Festival je tako potekal z zamikom – od torka, 9. junija pa do danes.

Zaključek Festivala dokumentarnega filma