Pia Zemljič v filmu Petelinji zajtrk, pri katerem je bil mojster osvetljave in oblikovalec luči Drago Jarić. Foto: Televizija Slovenija
Pia Zemljič v filmu Petelinji zajtrk, pri katerem je bil mojster osvetljave in oblikovalec luči Drago Jarić. Foto: Televizija Slovenija

Društvo slovenskih režiserjev je nagrado kosobrin za dragocene filmske sodelavce v neavtorskih poklicih uvedlo leta 2015, da bi strokovno in laično javnost opozorili tudi na poklice, ki običajno niso v soju žarometov, so pa ključni za filmsko produkcijo.

Letošnji prejemnik nagrade kosobrin Drago Jarić je mojster osvetljave in oblikovalec luči, ki je po navedbah v Bazi slovenskih filmov (BSF) sodeloval pri filmih Odmevi časa (2013), Ivan (2017) in Petelinji zajtrk (2007).

Sorodna novica Slovenska koprodukcija z nagrado iz Cannesa: klavstrofobija na rajskem otoku

Leta 2018 je prejel tudi nagrado iris za izjemen prispevek na področju filmske fotografije. Za mojstre osvetljave pravijo, da so prvi sodelavci direktorja fotografije, hkrati pa, če je ekipa številčnejša, vodijo tudi lučkarje.

Za lansko leto, ko nagrade ni bilo mogoče podeliti v živo, pa je kosobrina prejel rekviziter Rudi Požek.

Rekviziter je filmski delavec, ki skrbi, da so rekviziti za določen prizor pripravljeni, ustrezno razmeščeni. Pri svojem delu mora slediti snemalni knjigi, hkrati pa je ves čas v interakciji z režiserjem, scenografom, kostumografom in njihovimi pomočniki ter asistenti.

"Vsak na svojem področju imata velikanski in raznovrsten opus, poleg izjemne kvantitete pa ju odlikuje še izjemna kvaliteta – kar druži vse dosedanje prejemnike in prejemnice te nagrade," so še zapisali v društvu.

Na Scenarnici predstavljeni projekti zadnjih treh let

Društvo slovenskih režiserjev na FSF Portorož letos sodeluje še z drugimi dejavnostmi. V petek je v Avditoriju Portorož potekal sklepni del delavnice za razvoj scenarija od ideje do prve različice scenarija Scenarnica, ki jo društvo od leta 2016 pripravlja v sodelovanju s Slovenskim filmskim centrom.

Na dogodku so predstavili izdelke treh letnikov Scenarnice: 2019, 2020 in 2021.

V programu festivala pa sta tudi prva filma, katerih scenarija sta nastajala na Scenarnici – otvoritveni Inventura Darka Sinka ter celovečerec Prasica, slabšalno ime za žensko scenaristke Ize Strehar in režiserke Tijane Zinajić. Producent obeh filmov je December.

Danes dopoldne so se v sklopu festivala s projekti na kratkih pitchih predstavili udeleženci nove društvene delavnice oziroma dokumentarističnega laboratorija Dokumentarnica, ki sta jo predstavila dva od treh mentorjev, Rok Biček in Matjaž Ivanišin.

Celovečerni prvenec Tijane Zinajić Prasica, slabšalni izraz za žensko