Babilon je na zlatih globusih postal najboljša drama. Foto: Reuters
Babilon je na zlatih globusih postal najboljša drama. Foto: Reuters
Helen Mirren
Elizabeta I. ji je prinesla prvi zlati globus, Elizabeta II. pa drugega. Foto: Reuters
Sacha Baron Cohen
Sacha Baron Cohen je omenil možnost, da snemanja filma Borat sploh ne bi preživel. Foto: Reuters
Sanjske punce
Sanjske punce so nagrado prinesle tudi Eddiju Murphyju. Foto: Reuters
Martin Scorsese
Ali globus pomeni, da se bo letos le lahko veselil tudi oskarja? Foto: EPA
Zlati globusi pri novih lastnikih

Na podelitvi, ki velja za najboljšo napoved oskarjev, so nagrado za režijo podelili Martinu Scorseseju, ki si je priznanje prislužil s filmom Dvojna igra. Nagrade za najboljšo glavno moško vlogo v drami se je veselil Forest Whitaker, ki se je odlikoval z upodobitvijo ugandskega diktatorja Idija Amina v filmu Zadnji škotski kralj, medtem ko se je Helen Mirren na oder sprehodila dvakrat, obakrat za upodobitev britanskih monarhinj - po nagrado za najboljšo vlogo v drami (The Queen) in najboljšo TV-igralko (Elizabeth I.).

Najboljši komik je kazahstanski novinar
Za zlati globus se je zahvaljeval tudi Sacha Baron Cohen, ki je z nastopom v filmu Borat postal najboljši glavni igralec v muzikalu ali komediji. "Borat" se je za nagrado zahvalil z zanj značilnim smislom za humor, še posebej pa se je zahvalil svojemu soigralcu iz filma Kenu Davitianu, ki mu je med prizorom gole rokoborbe sedel na obrazu. "Postavljen sem bil pred odločitev - umri ali dihaj zrak, ki se je med Kenovima ritnicama nabiral 30 let. Kenneth, če ne bi bilo tistega gnusnega balončka, me danes ne bi bilo tukaj," je britanski igralec dejal z zlatim kipcem v rokah.

Med ženskami pa je v tej kategoriji slavila Merly Streep, ki je tuje dopisnike navdušila z vlogo skoraj diktatorske urednice pri eni izmed modnih revij v filmu Hudičevka v Pradi. Za Streepovo je bil to že šesti zlati globus.

Največ filmskih globusov za Sanjske punce
Največ nagrad na podelitvi zlatih globusov je sicer vknjižila ekipa Sanjskih punc, ki je ob globusu za najboljši muzikal ali komedijo osvojila še nagradi za obe stranski vlogi v tej filmski zvrsti: veselila sta se ju Eddie Murphy in Jennifer Hudson, ki je na odru izjavila, da je sicer vedno sanjala, a da njene sanje niso nikoli segle tako visoko, kot se je povzpela tokrat. Zmagovalni muzikal bo pri nas mogoče videti od 22. februarja.

Babilon bo mogoče videti že ta teden
Že ta teden pa v slovenske kinematografe prihaja zmagovalna drama. Babilon je bil sicer nominiran za sedem globusov, kar je bilo letos največ, a se je moral na koncu zadovoljiti le z enim - najpomembnejšim. Režiser Babilona Alejandro Gonzalez Inarritu je pohvalil delo vseh igralcev in dejal, da je film z njimi presegal meje; to je film storil tudi jezikovno, saj je Babilon posnet v petih jezikih, snemali pa so ga na treh celinah - v Afriki, Aziji in Severni Ameriki.

Najboljši tujejezični film je posnel Eastwood
Med zmagovalce podelitve zlatih globusov se je letos vpisal tudi Clint Eastwood, ki je bil nominiran dvakrat, zmago pa mu je v kategoriji tujejezičnih filmov prinesel film Letters from Iwo Jima. Eastwoodov film o japonskem pogledu na 2. svetovno vojno in fronto na Tihem oceanu je med drugim premagal tudi krvavi Gibsonov film Apokalipto, zaradi uporabljenega majevskega jezika prav tako nominiran med tujejezičnimi filmi.

Osmoljenec: DiCaprio
Po oznanjenih nominacijah so bili verjetno najbolj navdušeni Helen Mirren, Martin Scorsese, Emily Blunt, Clint Eastwood in Leonardo DiCaprio, ki so bili vsi nominirani več kot enkrat, po koncu podelitve pa je bil med njimi verjetno najbolj razočaran prav zadnji, saj sta oba njegova nastopa (v filmih Dvojna igra in Krvavi diamant) ostala brez priznanja tujih dopisnikov.

Podelitev so dobro zvozili Avtomobili
Ti so letos prvič ocenjevali tudi najboljše animirane izdelke. Med njimi so jih najbolj prepričali Avtomobili, nagrado pa si je prislužil še en animiran film - zlati globus za najboljšo pesem je dobil film Vesele nogice in pesem The Song of the Heart, za katero je glasbo in besedilo napisal Prince. Najboljšo glasbo je za film The Painted Veil skomponiral Alexandre Desplat, najbolši scenarij pa je napisal Peter Morgan, ki so ga najeli ustvarjalci filma The Queen; britanski izdelek k nam prihaja 1. februarja.

Talenti v belem so tudi televizijski talenti
Nekaj manj kot 90 dopisnikov v Hollywoodu v nasprotju s podeljevalci oskarjev pogleda tudi, kakšno bero je v preteklem letu ponudila televizija. Za najboljšo dramsko serijo so razglasili serijo Talenti v belem, v tem žanru pa sta se po njihovem mnenju med igralci najbolj izkazala Hugh Laurie (House) in Kyra Sedgwick (The Closer). Med komedijami so se največkrat nasmejali ob seriji Ugly Betty, v kateri se je odlikovala tudi America Ferrera, med igralci pa so za najboljšega komika na malih zaslonih razglasili Aleca Baldwina, ki jih je prepričal v seriji 30 Rock.

Drugi veliki zmagovalec - britanska kraljica
Televizija pa je ponudila še enega velikega zmagovalca: britansko miniserijo Elizabeth I., ki je tako kot Sanjske punce prejela tri globuse. Kot že omenjeno, je enega na Otok odnesla Helen Mirren, enega je serija prejela za najboljšo miniserijo ali TV-film, tretjega pa Jeremy Irons za najboljšega stranskega igralca v TV-filmu ali miniseriji. Najboljši glavni igralec v tej kategoriji je postal Bill Nighy (Gideon's Daughter), najboljša stranska igralka pa Emily Blunt (Gideon's Daughter), ki je bila nominirana tudi za najboljšo stransko vlogo v filmu Hudičevka v Pradi.

Zlati globusi pri novih lastnikih