Analitiki mu napovedujejo oskarjevsko razočaranje. Foto: Reuters
Analitiki mu napovedujejo oskarjevsko razočaranje. Foto: Reuters
Martin Scorsese in Leonardo DiCaprio
Režiserju veteranu naj bi se letos le nasmehnila sreča, mladi igralec pa bo moral najverjetneje na svojega oskarja še malo počakati. Foto: EPA
Meryl Streep
Ljubljenka Akademije je blestela kot hudičevka v Pradi. Foto: EPA
Ryan Gosling
Bo zvezdnik neodvisnega filma očaral hollywoodske pomembneže? Foto: Film Independent
Pedro Almodovar in Penelope Cruz
Almodovarjevi uspešnici Vrni se naj bi se obetala nominacija za tujejzičnega oskarja, Penelope Cruz pa za najboljšo igralko. Foto: EPA

Clint Eastwood in Leonardo DiCaprio naj uživata v dvojnih nominacijah za zlate globuse, svetujejo analitiki, saj jima za 23. januar, ko bodo znane nominacije za najbolj zaželene zlate kipce v Hollywoodu, napovedujejo razočaranje.

Samo ena nominacija za Leonarda?
"Oskarjevska pravila" namreč prepovedujejo, da bi bil igralec v isti kategoriji nominiran dvakrat - torej naj bi bilo veliko bolj verjetno, da se bodo na Leonarda spomnili le za vlogo bostonskega policista pod krinko v uspešnici Martina Scorceseja Dvojna igra in ne tudi za vlogo v politično nabiti afriški drami Blood Diamond Edwarda Zwicka, ki pri kritikih ni doživela takšnega uspeha.

Tokrat končno oskar za Scorseseja?
Pri režiserjih pa je drugače, kot je dokazal Steven Soderbergh leta 2001, ko je prejel kar dve nominaciji za najboljšo režijo, in sicer za Preprodajalce in Erin Brockovich, ki je Julii Roberts prinesla oskarja za glavno žensko vlogo. Torej bi Eastwood teoretično lahko računal na dve režijski nominaciji, tako za Zastave naših očetov kot za Pisma z Ivo Džime. 76-letnega Eastwooda člani Ameriške filmske akademije nedvomno zelo spoštujejo, a nagradili so ga že v preteklih letih za Skrivnostno reko in Punčko za milijon dolarjev, tako da se bodo tokrat morda le "usmilili" veterana Scorseseja, ki je šel s podelitve oskarjev že nekajkrat domov praznih rok. Prednost Scorcesejeve Dvojne igre je tudi v tem, da jo bo najverjetneje videla večina glasovalcev za oskarje, saj je prišla Ivo Džima v bitko prepozno za uradno predvajanje članom Akademije.

Zlati globusi, ki jih podeljujejo tuji novinarji v Hollywoodu, naj bi bili sicer daleč od napovedi za oskarje, saj sta lani le dva od desetih nominirancev za najboljši film leta (na globusih jih imajo pet za dramo in pet za komedijo ali muzikal) končala med peterico oskarjevskih nominirancev: Lahko noč in srečno Georga Clooneyja in Gora Brokeback Anga Leeja. Tuji novinarji so pozabili na Capoteja, Usodno nesrečo in Munchen. Letos bo morda drugače, saj veliko nominirancev za globuse prejema hvalo Akademije, pa tudi kritikov. Na vrhu seznama morebitnih kandidatov za najboljši film naj bi bila Kraljica Stephena Frearsa, Dvojna igra Martina Scorseseja, za petami pa najdemo že Gonzalez Innaritujev Babilon in Condonove Dreamgirls. Kritiki hvalijo tudi United 93 Paula Greengrassa, pomagati bi mu utegnila nagrada za najboljši film newyorških kritikov, tuji novinarji pa so ga popolnoma spregledali.

Nesporna favoritka Helen Mirren
Po navadi filmi iz "komične" kategorije globusov na člane Akademije ne naredijo velikega vtisa, tako da Borat in Hvala, ker kadite lahko upata največ na nominaciji za scenarij. Po drugi strani pa sta komedija Little Miss Sunshine in bleščeči muzikal Dreamgirls močna kandidata za oskarja v več kategorijah, med drugim tudi za najboljši film. Tudi "hudičevka v Pradi" Meryl Streep je ljubljenka Akademije, ki ji bo najverjetneje kljub temu, da gre za komedijo, uspelo dobiti nominacijo za najboljšo igralko. Največja favoritka za najboljšo igralko pa je Helen Mirren iz Kraljice, ki je do zdaj prepričala že sedem skupin kritikov, med drugim tudi najpomembnejši, v Los Angelesu in New Yorku. Veliko sta z nominacijami za globus pridobili tudi Maggie Gyllenhaal iz neodvisnega filma Sherrybaby in španska zvezdnica Penelope Cruz iz Almodovarjevega Vrni se.

V moški kategoriji manj konkurence
V kategoriji za najboljšega igralca napovedujejo milejši boj, globusi naj bi kar dobro napovedali nominacije za Petra O'Toola iz Venere, Willa Smitha iz The Pursuit of Happyness in Foresta Whitakerja iz Zadnjega škotskega kralja. Ryan Gosling, zvezdnik pri kritikih priljubljenega Half Nelsona, bi lahko prevzel mesto Leonarda DiCapria, ki bo zdaj "omejen" na le eno nominacijo. Zelo malo verjetno je, da bi se v boj uvrstil kateri od "komičnih" nominirancev za zlate globuse Sacha Baron Cohen, Johnny Depp, Aaron Eckhart, Chiwetel Ejiofor ali Will Ferrell. Pri stranskih igralkah dobro kaže Adriani Barrazi in Rinko Kikuchi iz Babilona, pa tudi Emily Blunt iz Hudičevke v Pradi, Bradu Pittu pa naj ne bi kazalo najbolje, saj je konkurenca huda.

V kategoriji tujejezičnega filma naj bi se letos bil še posebej hud boj. Prednjačijo nominiranci za zlati globus mehiški Panov labirint, španski Vrni se in nemški Življenja drugih. Med animiranimi filmi pa sta favorita Avtomobili in Srečne nogice.