Martin Scorsese ima v svoji vitrini že precej priznanj. Oskarja za režijo ni med njimi. Foto: EPA
Martin Scorsese ima v svoji vitrini že precej priznanj. Oskarja za režijo ni med njimi. Foto: EPA
Clint Eastwood
Clint Eastwood ima veliko manj neuresničenih želja kot Martin Scorsese. Doma ima že dva oskarja. Foto: EPA
Črna dalija
Črna dalija ni uresničila visokih pričakovanj. Foto: Kolosej

Še preden so sploh vsi filmi, ki se bodo lahko v nedeljo, 25. februarja 2007, potegovali za oskarje, doživeli premiero, so se že pojavili naslovi filmov, ki naj bi zaznamovali 79. "venčanje" avtorjev najboljših filmskih dosežkov zadnjega leta. Nekateri že napovedujejo spopad režiserskih velikanov Clinta Eastwooda (film Flags of Our Fathers) in Martina Scorseseja.



Scrosese in Eastwood nista edina priimka
Nekaj tekmecev je že znanih, na druge pa tudi ne bo treba dolgo čakati, saj so jesenski meseci tisto obdobje, ko filmski studii razgrnejo vse svoje adute. Za začetek pa omenimo še filme Babel režiserja Alejandra Gonzalesa Inarrituja, The Queen (Stephen Friars), All the King's Men (Stephen Zallian), Dreamgirls (Bill Condon), Children of Men (Alfonso Cuaron) in The Last King of Scotland (Kevin Macdonald), ki naj bi prav tako imeli možnost za uvrstitev na seznam nominirancev v najpomembnejših oskarjevskih kategorijah.

Morda nekoliko presenetljivo se na seznam mogočih nominirancev ni uvrstil tako zelo težko pričakovani film Briana de Palme The Black Dahlia (Črna dalija), ki so ga že več mesecev pred premiero razglašali za enega vrhuncev letošnjega filmskega leta. Še ena napoved, ki se ni uresničila.

Najhujši boji se začenjajo januarja
Časa za snubljenje članov ameriške filmske akademije je sicer še dosti. 26. decembra bo akademija 5.000 svojim članom odposlala listke, na katere bodo ti zapisali imena nominirancev po svoji izbiri. Štiri tedne kasneje bo že jasno, kateri režiserji si bodo 25. februarja izmenjevali zlobne poglede.