Martin Scorsese se je tokrat poglobil v delovanje irske mafije. Foto: EPA
Martin Scorsese se je tokrat poglobil v delovanje irske mafije. Foto: EPA
Jack Nicholson
Kaj se zgodi, ko vodenje mafije prevzame Jack Nicholson? Foto: EPA
Matt Damon
Matta Damona je navdušila igra starega mačka Nicholsona. Foto: EPA

je le nekaj imen, ki jih je Martin Scorsese zbral v svojem zadnjem filmu The Departed.

Ameriški filmski kritiki že namigujejo, da se bo režiser s filmom lahko ponovno pomeril s Clintom Eastwoodim, potem ko je ta odnesel domov oskarja za Punčko za milijon dolarjev, ko je bil Scorsese v isti kategoriji nominiran z Letalcem. Ameriško premiero bo film doživel 6. oktobra.

Jack Nicholson se je tokrat preizkusil v vlogi mafijskega vodje v Bostonu, film pa se osredinja na zgodbo o dveh vohunih, in sicer o mafijcu, ki se je vtihotapil v policijo (Matt Damon), in o policistu, ki pod krinko raziskuje Nicholsonovo družino, igra pa ga Leonardo DiCaprio.

Od Italijanov do Ircev
Znan po zgodbah o italijanskih mafijcih v ZDA se je tokrat režiser posvetil irski mafiji, ob tem pa se je naslonil na hongkonški triler iz leta 2002 Peklenske zadeve. Kot je prepričan Leonardo DiCaprio, je sodelovanje Jacka Nicholsona v enem izmed Scorsesejevih filmov v vlogi gangsterja želja marsikaterega filmskega navdušenca. In kaj je za letošnje leto pripravil njegov nekdanji "tekmec" Clint Eastwood? Oskarjevec prav tako oktobra v kinematografe pošilja dramo Flags of our Fathers, katere zgodba se odvija med drugo svetovno vojno.

Mu bo tokrat uspelo?
Ko je ameriška filmska akademija leta 2005 "spregledala" Scorsesejev film letalec, je režiser že sedmič podelitev zapustil brez oskarja v roki, čeprav se je do zdaj predstavljal s filmi, kot sta Raging Bull in Taksist. Nekateri filmski kritiki pa namigujejo, da bi mu takšna močna zasedba lahko omogočila še en vstop v boj za zlati kipec. Omenjeno igralsko trojico v filmu podpirajo še Mark Wahlberg, Martin Sheen in Alec Baldwin, ki se predstavljajo v vlogah policistov.

Nicholson za piko na i
Damon se je ob napovedovanju svetovne premiere filma spomnil predvsem Nicholsonove igre, ki je po njegovem mnenju filmu prinesla povsem nov element, njegovemu liku pa novo luč in tako poudaril opolzko stran lika, ki daje celotni zgodbi večjo pristnost. Kot še dodaja, gangsterji pogosto povezujejo spolnost z nasiljem in obratno. Film tako zaznamujejo nazorni spolni prizori, grob jezik in nasilje, ki bo morda za nekatere gledalce kaplja čez rob. Za nekatere prizore si je Scorsese celo premislil in jih zaradi prevelike nazornosti ni vključil v končno podobo filma, saj pravi, da je včasih tisto zakrito vendarle bolj izpovedno kot ekspliciten prizor.

Nicholsonovo igro je pohvalil tudi DiCaprio, ki je kot policist pod krinko neprestano v strahu za svoje življenje. Kot pravi, ga je Nicholson pogosto držal na trnih, zlasti v prizoru, kjer ga zaslišuje, ali je on tisti, ki izdaja podatke policiji.