Clint Eastwood je o dogodkih na Ivu Džimi letos posnel dva filma. Uspešnejši je japonski pogled na dogodke. Foto: Reuters
Clint Eastwood je o dogodkih na Ivu Džimi letos posnel dva filma. Uspešnejši je japonski pogled na dogodke. Foto: Reuters
Casha Baron Cohen
Coehn svoj film promovira po vsem svetu. Foto: EPA

Teden dni pozneje je popolnoma drugače. Film o japonskem pogledu na 2. svetovno vojno na otoku Ivo Džima je prejel nagrado združenja losangeleških kritikov, med deset najboljših izdelkov pa ga je uvrstil tudi Ameriški filmski inštitut. Že prejšnji teden so "Eastwoodovo mojstrovino" razglasili za svojega zmagovalca člani združenja National Board of Review.

Zadnji film, ki ga je posnel Clint Eastwood, je tako še neporažen na razglasitvah nagrad najrazličnejših ameriških društev filmarjev, ki so začeli zmagovalce oznanjati prejšnji teden, vrhunec sezone nagrad pa bo 25. februarja na podelitvi oskarjev. Prvi večji preizkus za film bo že ta četrtek, ko bodo nominirance za zlate globuse razglasili tuji filmski novinarji v Hollywoodu.

Igralcema se je pridružil še "Borat"
Razglasitev lahko ob Eastwoodu precej mirno pričakujeta tudi Helen Mirren in Forest Whitaker, ki so ju kritiki iz filmskega mesta tako kot National Board of Review razglasili za najboljša igralca. Nagradi sta si prislužila z vlogama v filmih The Queen, ki je Mirrenovi že prinesla nagradi na filmskem festivalu v Benetkah, in The Last King of Scotland, v katerem kot ugandski Idi Amin blesti Whitaker. Losangeleški kritiki so nagrado za najboljšo moško vlogo sicer razdelili med dva igralca - ob Whitakerju jo je prejel še Sacha Baron Cohen za svojo upodobitev Borata.

Izbranci Ameriškega filmskega inštituta
Borat je bil prav tako med desetimi izbranci Ameriškega filmskega inštituta, ki je za najboljšega režiserja razglasil Paula Greengrassa za delo pri filmu United 93, prav tako uvrščenem med izbrance. Mednje so se uvrstili še filmi Babilon, Hudič v Pradi, Dreamgirls, Half Nelson, Vesele nožice, Insajder in Little Miss Sunshine.