Eastwood je v enem letu v kinodvorane poslal dva filma, ki obravnavata isto tematiko, a z drugega vidika. Foto: Reuters
Eastwood je v enem letu v kinodvorane poslal dva filma, ki obravnavata isto tematiko, a z drugega vidika. Foto: Reuters
Martin Scorsese
Oskar za režijo se mu je vedno izmuznil. Bo februarja drugače? Foto: EPA
Dijimon Hounsou
Hounsou je blestel v Krvavih diamantih. Foto: EPA

Njegov film Letters from Iwo Jima, ki prikazuje boje 2. svetovne vojne na Tihem oceanu z japonskega vidika, v japonščini pa je tudi posnet, do zdaj ni veljal za favorita, a so kritiki iz nacionalnega združenja presenetili. Eastwoodov zadnji film so opisali kot pravo mojstrovino, ki dobi še dodatno vrednost, če jo gledamo v povezavi s filmom Flags of Our Fathers, ki isto tematiko obravnava z ameriškega vidika.

"Letters from Iwo Jima (Pisma z Ivo Džime) so verjetno Eastwoodova mojstrovina, zelo mogoče pa tudi eden najboljših filmov našega časa," so nagrado pospremili kritiki iz združenja, ki svoje delo opravlja že več kot 95 let. V preteklosti je bilo znano po več čudaških odločitvah; tudi njegov letošnji izbranec nima veliko s favoriti, ki so se v Los Angelesu kot morebitni oskarjevski nominiranci omenjali zadnje čase. Prav nagrade, še posebej, če jih je več, pa lahko pripomorejo k temu, da začnejo določen film kot resnega oskarjevskega kandidata obravnavati tudi člani akademije.

Scorseseju drugo leto le oskar?
Nagrado za najboljšega režiserja so kritiki podelili Martinu Scorseseju za Dvojno igro, ki se lahko pohvali tudi z najboljšo igralsko zasedbo nasploh. Najboljša glavna igralka je postala Helen Mirren v britanskem filmu The Queen, med moškimi pa se je najbolje odrezal Forest Whitaker, ki se je vživel v kožo uganskega diktatorja Idija Amina v filmu The Last King Of Scotland.

Niso v glavnih vlogah, a so nepogrešljivi
Med stranskimi igralci je svoje delo najbolje opravil Djimon Hounsou v filmu Blood Diamond, med njegovimi kolegicami pa Catherine O'Hara v filmu For Your Consideration. Za zvezdo, ki je najbolj zasijala na igralskem nebu in se prebila med najboljše igralce, so kritiki razglasili Ryana Goslinga, ki jih je navdušil v filmu Half Nelson, Jennifer Hudson, ki je prepričala v Dreamgirls, in Rinko Kikuchi, ki se je odlikovala v filmu Babilon.

Neprijetna resnica brez konkurence
120 profesionalnih kritikov je med tujimi filmi najbolje ocenilo Almodovarjev Vrni se, med dokumentarci pa Gorovo Neprijetno resnico, ki je tako v manj kot enem tednu dobila novico o dveh nagradah - ob kritikih so film o posledicah človekovega neodgovornega ravnanja za ogrevanje Zemlje in njenega ozračja nagradili tudi člani združenja producentov in mu podelili nagrado Stanleyja Kramerja, namejeno delu, ki "dramatično prikaže provokativne družbene probleme".

Animirani avtomobili dobro brnijo
V precep so kritiki vzeli tudi animirane filme in nagrado podelili Avtomobilom, ter scenarije. Zach Helm je za film Stranger Than Fiction napisal najboljši izvirni scenarij, Ron Nyswaner pa je s scenarijem za The Painted Veil najbolje opravil svoje delo med tistimi, ki so se lotili prirejenih scenarijev.