Film Dreamgirls številni že razglašajo za dobitnika zlatega globusa. Foto: Spletna stran filma
Film Dreamgirls številni že razglašajo za dobitnika zlatega globusa. Foto: Spletna stran filma
Flags of Our Fathers
Clint Eastwood se bo menda s kar dvema vojnima dramama potegoval za zlati globus. Filmski kritiki so to že razglasili za slaboumno potezo. Oboževalci Eastwooda med žiranti bodo tako svoje glasove razdelili med dva filma, namesto da bi vse pobrala le ena produkcija.

Naziv najboljše komedije oziroma muzikala leta je namreč menda že oddan. Poznavalci filmske industrije napovedujejo, da bo združenje tujih novinarjev, ki delajo v Hollywoodu, kot najboljši film v žanru komedije in muzikala izbralo film Dreamgirls. Film režiserja Billa Condona pripoveduje o triu temnopoltih pevk, ki v 60. osvojijo vrhove glasbenih lestvic. Condonu je k filmu uspelo pritegniti nekaj najvidnejših temnopoltih zvezdnikov zadnih let, tudi oskarjevca Jamieja Foxxa. Poleg njega so se na prizorišču snemanja med drugim znašli še Beyonce Knowles, Eddie Murphy in Danny Glover.

Ime Eastwood se pojavi dvakrat
Najbolj zanimivo bo menda spremljanje razglasitve nominacij za najboljšo dramo. V zadnjem letu je namreč premiero doživelo kar nekaj filmov, ki bi se mogli vmešati v boj za zlati globus. Filmski kritiki so tako že izpostavili nekaj mogočih dobitnikov nominacije. To so filmi The Queen režiserja Stephena Frearsa, Dvojna igra Martina Scorseseja in Flags of our Fathers Clinta Eastwooda. Rezultate boja za najboljšo dramo pa utegne določiti tudi zares nenavadna odločitev studia Warner Bros., za katerega je Eastwood letos posnel kar dva vojna filma. To sta že omenjeni Flags of our Fathers ter film Letters From Iwo Jima.

Neumna poteza Clinta Eastwooda in studia Warner Bros.
Premiera zadnjega bo menda ravno še ujela zadnji datum, do katerega morajo biti javnosti predstavljeni filmi, da se še lahko uvrstijo v aktualni krog izbiranja novih dobitnikov zlatih globusov. Dva Eastwoodova filma v igri za zlati globus utegneta biti zelo slaba strategija studia Warner Bros. Namesto da bi glasovalci, navdušeni nad Eastwoodovo režijo, glasove namenili le enemu filmu, se utegnejo glasovi razdeliti med oba filma, in tako bosta oba poražena. Čeprav utegne nekaj glasov za film Flags of Our Fathers odnesti ravno film Letters From Iwo Jima, pa velja prav prvi Eastwoodov film za enega najbolj verjentih dobitnikov zlatega globusa. Vse "sestavine" za mesenje zmagovitega filma so prisotne: režiser je Clint Eastwood, vlogo producenta je prevzel Steven Spielberg, scenarij pa sta pisala Paul Haggis in William Broyles Jr.

Nič manj imenitnih imen seveda ni zapisanih v odjavni špici Scorsesejevega filma Dvojna igra. Še posebej izstopa bleščeča igralska zasedba. Vendar se prav utegne zgoditi, da niti igralci Leonardo DiCaprio, Matt Damon, Jack Nicholson in Mark Wahlberg niti mogočna ustvarjalna ekipa Eastwoodove produkcije ne bodo zalegli za zmago. A to bomo izvedeli šele 15. januarja, ko bo podeltev nagrad, katerih dobitnike določijo novinarji, ki iz Hollywooda poročajo za tuje medije.